kemény vélemény

2017.12.18. 18:23

Volt amerikai nagykövet: Szégyen, hogy az USA beavatkozna a magyar médiába

A Reagan-adminisztráció volt svájci nagykövete, Faith Whittlesey nyílt levélben fejezte ki elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy az amerikai külügyi tárca 200 millió forint értékű pályázatot írna ki Magyarországon az „objektív” sajtó támogatására.

„Na tessék, már megint nem tudnak nyugton maradni” – idézi levelében az üggyel kapcsolatban Whittlesey a volt amerikai elnök, Ronald Reagan szavait. Az egykori nagykövet írásában kifejti: véleménye szerint a pályázat egy nagyon rossz ötlet, hiszen ez a kiírás nemcsak az amerikai adófizetők pénzével él vissza, hanem rendkívül sértő a magyarok számára is. – írja a 888.hu.

A volt nagykövet indoklása szerint egyebek mellett azért is rossz a kezdeményezés, mert Magyarország egy megbízható NATO-szövetséges, egy olyan ország, amely erős demokráciával rendelkezik, lehetővé téve a politikával kapcsolatos egészséges és szabad vitákat. Whittlesey hozzáteszi: manapság, amikor az amerikai elit egyes tagjait érzékenyen érintik az az orosz diplomácia agresszív befolyásolási kísérleteiről szóló feltételezések, „miért nem tételezzük föl, hogy az efféle törekvések éppúgy szúrnák a magyarok szemét?”

„Már akkor, amikor először találkoztam ezzel a projekttel – tekintettel a Reagan-adminisztráció idején szerzett tapasztalatomra – úgy éreztem, itt valami bűzlik”

- írja Whittlesey. Elmondása szerint tisztában volt azzal, hogy a magyaroknak viszonylag friss élményük van arról, milyen az, amikor egy külső hatalom – a Szovjetunió – brutálisan elnyomja őket, így nyilván van tapasztalatuk abban, hogyan vegyék észre más nemzetek beavatkozási kísérleteit, amelyek a keményen kivívott demokráciájukat veszélyeztetné.”

A volt nagykövet szerint pályázatot kiadó tárca illetékes részlegének vezető munkatársai globalista szemléletet képviselnek, ennek eredményeképpen nem szeretik Orbán Viktor miniszterelnök elképzeléseit.

Orbán ugyanis nem követi a többek között Soros György által finanszírozott politikai narratívát; felhúzta a határra a kerítést, hogy megakadályozza a migránsok bejövetelét; és köntörfalazás nélkül kiáll Magyarország keresztény értékei és hagyományai mellett

– írta a volt nagykövet, aki ezzel magyarázta a magyar kormányfő irányába táplált globalista ellenszenvet.

Meglátása szerint a magukról sokat gondoló globalisták régimódinak, elmaradottnak tartják a magyar embereket, ugyanis azok elsöprő többséggel sorakoznak fel a magyar miniszterelnök mögött. Hozzáteszi:

az igazság azon szelete pedig kifejezetten hidegen hagyja Orbán kritikusait, hogy szabadon választotta meg a nép.

Összegzésképpen azt írja:

bürokratáink jobban tennék, ha megspórolnák az amerikai adófizetők 700 ezer dollárnyi pénzét, ezzel együtt pedig hagynák, hogy a magyarok eldöntsék, mit szeretnének olvasni az újságban és látni a képernyőn.

Whittlesey hozzáteszi: ha valóban aggódnak a koncentrált hatalom és a leszűkített véleményáramlatok előidézte következmények iránt, inkább írjanak ki pályázatot Nagy-Britanniába, Franciaországba vagy Németországba, ahol túlságosan nagyra duzzadt az állam által birtokolt média jelentősége.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában