szennyezés

2017.08.16. 17:41

Zsákmánynak nézik a szemetet a tengeri állatok

Kutatók szerint vonzónak érzik a tengeri élőlények az óceánokban lévő műanyaghulladékot, mivel annak szaga hasonlít természetes zsákmányukéra- állapították meg a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A halak összetévesztik a műanyagot az ehető táplálékkal, mivel az óceánokban úszó mikroműanyagokra rátapadnak természetes anyagok (mint az például algák), és ezek szaga táplálékként vonzza a halakat – írták a kutatók a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban.

A kutatók óceánból befogott szardellarajoknak kínáltak fel szintén az óceánokból kimert műanyagokat, valamint olyan tiszta műanyagokat, amelyek soha nem érintkeztek tengervízzel. A planktonokkal táplálkozó szardellák az óceáni műanyagok szagára ugyanúgy reagáltak, mint táplálékaik illatára.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy az óceáni műanyaghulladék vonzó a tengeri élőlények számára, és megerősíti azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint az illatnak jelentősége van a táplálkozásban. Egyben újólag felhívja a figyelmet az óceánokban lévő műanyagok veszélyességére, mivel a halak nem véletlenül eszik meg a mikroműanyagokat, ahogyan korábban feltételezték, hanem egyenesen zsákmányként vadásznak rájuk.

Évente több mint nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánokba. A műanyagok elfogyasztása egymillió tengeri madár, mintegy százezer tengeri emlős és meghatározatlan mennyiségű hal pusztulását okozza évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában