Őszintén akarni kell

2017.09.08. 21:32

Ferenc pápa: Elég egy jó ember ahhoz, hogy legyen remény

A megbékélés igazi szándéka nélkül a béke kudarcra van ítélve – jelentette ki pénteken Ferenc pápa a közép-kolumbiai Villavicencio városában tartott istentiszteletén azzal kapcsolatosan, hogy e latin-amerikai országban nemrég lezárult a félévszázados fegyveres konfliktus.

This handout picture released by the press office of the Colombian Presidency shows Pope Francis praying during a ceremony in the Fundadores Park in Villavicencio, Colombia on September 8, 2017. On the third day of his trip to the country, Pope Francis held an open air mass ahead of a separate "prayer for national reconciliation" for victims and former guerrilla and state combatants. / AFP PHOTO / Colombian Presidency / EFRAIN HERRERA / XGTY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /COLOMBIAN PRESIDENCY PRESS OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Villavicencio városa egyike a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet és a kolumbiai kormány között mintegy 50 évig tartó fegyveres konfliktus által leginkább sújtott területeknek.

„A megbékéléshez mindenkinek a hozzájárulása szükséges, az csak ezáltal válik valóra és szilárdul meg, lehetővé teszi, hogy a jövőt építsük, és erősíti a reményt. A békére irányuló bárminemű erőfeszítés a megbékélés őszinte szándéka nélkül kudarcra van ítélve”

- mondta a katolikus egyházfő prédikációja során.

„Megbékélni annyit jelent, hogy ajtót nyitunk mindenki és minden egyes olyan ember előtt, aki kénytelen volt átélni a viszály drámai valóságát” – tette hozzá Ferenc pápa.

Felejtsük el a bosszút

Az egyházfő beszédében óva intett a bosszúvágytól:

„Amikor az áldozatok legyőzik a bosszú egyébként megérthető kísértését, a béke megteremtésének leghitelesebb főszereplőivé válnak. Elég egy jó ember ahhoz, hogy legyen remény”

- mondta.

Habár Ferenc pápa sohasem szólalt meg a kolumbiai kormány és a FARC közötti béketárgyalások kapcsán, erőteljesen támogatta a folyamatot, amelynek sikerében a Vatikánnak döntő szerepe volt.

A konfliktusokat nem szabad elkendőzni

Az egyházfő szertartásán ennek kapcsán azonban úgy fogalmazott: „Megbocsátani nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk vagy elkendőzzük a (társadalmi) különbségeket és a konfliktusokat. Nem azt jelenti, hogy jogosnak nyilvánítjuk a személyes és strukturális igazságtalanságokat”.

„A megbékélés nem szolgálhat eszközként ahhoz, hogy megbékéljünk az igazságtalan helyzetekkel”

- tette hozzá.

A pápa ezenkívül a Mexikó délnyugati részét sújtó 8,2-es erősségű földrengés és a Karib-tenger térségében pusztító Irma hurrikán áldozataiért imádkozott. „Szeretném kifejezni, hogy lélekben közel állok mindazokhoz, akiknek a földrengés következményeit el kellett szenvedniük” – mondta az egyházfő, arra kérve híveit, hogy imádkozzanak a földrengés és a hurrikán áldozataiért.

(Borítókép: Efrain Herrera / Colombian Presidency / AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában