Irma nyomában

2017.09.14. 23:01

A hurrikán sújtotta Floridába látogatott Donald Trump

Az amerikai elnök csütörtökön a first lady és Mike Pence alelnök társaságában látogatott a katasztrófát szenvedett térségbe.

Donald Trump a vihar által erőteljesebben sújtott nyugati partvidéken tesz körutat. Fort Myersban csatlakozott hozzá az állam kormányzója, Rick Scott, aki tájékoztatást adott a kialakult helyzetről. A kormányzó elmondta: a 34 fokos hőséggel és a fullasztóan magas páratartalommal küszködő Floridában 2 millió 700 ezer lakásban még mindig nincs áram, az államnak sürgős és jelentős segítségre van szüksége az újjáépítéshez.

Trump kijelentette: a legfontosabb az áramszolgáltatás helyreállítása. Megköszönte a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) és a parti őrség gyors és szakszerű munkáját, nagyon sikeresnek nevezve Scott kormányzót, arra ösztökélve őt, hogy induljon jövőre a szenátusi választásokon.

Fort Myersből az elnök, az alelnök és a kormányzó a csaknem teljesen romokban heverő Naples városba látogatott. „Szeretjük az ittenieket és segíteni fogunk” – mondta az őt köszöntő floridaiaknak Trump. Ezután a segélymunkásokkal együtt szendvicscsomagokat és banánt osztott az alelnökkel együtt, később pedig a város egyik romos negyedébe indult.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint sokan kiáltották oda neki: „Tedd ismét naggyá Amerikát!” Trump azzal válaszolt: „Száz százalékig mellettetek vagyok.” Donald Trump ígéretet tett arra, hogy nemsokára visszatér Floridába. Az elnöki pár és az alelnök késő délután visszaindult Washingtonba.

Közben bejelentették: Florida két fő országútját ismét megnyitották a forgalom előtt, mindkét úton óriási a zsúfoltság. A vihar elől elmenekült floridaiak áradata tart hazafelé.

A hurrikánból trópusi viharrá csendesült Irma csütörtökön délután Georgia államot is elhagyta, Nathan Deal kormányzó utasítására megkezdődött a károk számbavétele. A vihar csütörtökön Dél-Karolinában pusztított.

Texas állam kormányzója, Greg Abbott csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Harvey hurrikán Texasban több mint 80 halálos áldozatot követelt. Abbott elmondta: végleges adatok sem a halálos áldozatok számáról, sem a károk nagyságáról nincsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában