Hatami

2017.08.20. 21:51

Két ellenzéki vezető szabadon engedését kéri a volt iráni elnök

Még sosem fordult elő, hogy hasonló nyilvános kéréssel fordult volna vezető iráni politikus Szajed Ali Hamenei ajatollahhoz.

Mohammad Hatami volt iráni elnök arra szólította vasárnap az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, hogy engedjen ki a házi őrizetből két ismert ellenzéki vezetőt; még sosem fordult elő, hogy hasonló nyilvános kéréssel fordult volna vezető iráni politikus Szajed Ali Hamenei ajatollahhoz.

Mohammad Hatami volt reformorientált elnök az iraki-iráni háború veteránjaival tartott találkozó után fordult az ajatollahhoz azzal a kéréssel, hogy engedje ki házi őrizetből a két legismertebb politikai foglyot, Mir Hoszein Muszavit és Mehdi Karúbit.

„Hivatkozva az ügyeitekre és kéréseitekre, a ti nevetekben arra szeretném kérni a legfőbb vezetőt, hogy adjon ki rendeletet, amellyel rendezné a házi őrizetek ügyét” – hangoztatta Hatami, és hozzátette, hogy ez a gesztus az ajatollah részéről az iráni hatalom javát szolgálná és erejét mutatná.

Muszavi és Karúbi jelöltek voltak a 2009-es elnökválasztáson, és mindketten vitatták az akkor hivatalban lévő keményvonalas elnök, Mahmúd Ahmadinezsád újbóli győzelmét. Tömeges tiltakozások kezdődtek az országban a választási csalások ellen, Muszavi és Karúbi pedig a tüntetők élére állt. Emberi jogi csoportok szerint a demonstrációkon többtucatnyi tiltakozó halt meg, több száz embert tartóztattak le.

A két politikust 2011-ban helyezték házi őrizetbe, miután népi ellenállásra buzdították az irániakat, s arra szólították őket, hogy vonuljanak az utcákra szolidaritásból a Közel-Keleten végigsöprő demokráciapárti felkelésekkel. Ez újabb letartóztatási hullámot indított Iránban, börtönbe kerültek ügyvédek, újságírók, diákok, aktivisták, kisebbségi etnikumok és vallási közösségek tagjai, de még filmrendezők is.

Többször előfordult már, hogy az országot 1997 és 2005 között irányító reformer szellemiségű Mohammad Hatami a politikai foglyok elengedéséért emelt szót, a Reuters szerint azonban olyan még nem fordult elő soha – más politikai vezetők esetében sem -, hogy nyilvánosan erre szólították volna az ajatollahot.

Haszan Róháni hivatalban lévő iráni elnök egyik legfőbb kampányígérete volt májusi újraválasztása előtt, hogy közben fog járni Muszavi és Karúbi szabadon engedéséért. Róháni magára haragította ezzel a két ellenzéki politikust árulónak tartó keményvonalasokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában