migráció

2017.09.10. 19:09

Szíriai menekülteket szállító hajókat tartóztattak fel Ciprusnál

Két, összesen 305 szíriai menekültet szállító hajót tartóztattak fel a ciprusi hatóságok a szigetország északnyugati partjainál.

A két zsúfolt hajó a dél-törökországi Mersin kikötővárosból indult útnak szombaton. A ciprusi hatóságok az utasok biztonsága érdekében vontatták partra a hajókat. A rendőrség szóvivője szerint az egyik vízi járműbe már kezdett befolyni a víz.

A rendőrség kihallgatásra őrizetbe vett egy 36 éves szíriai férfit, aki feltehetően az egyik hajót vezette. A többieket egy menekülteket befogadó központba szállítják Nicosia közelében. A két hajó utasai állítólag fejenként 2000 dollárt fizettek embercsempészeknek az útért.

A szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta csak néhány alkalommal érkeztek Ciprusra szíriai menekültek egyszerre ilyen nagy számban. A legnagyobb csoportot – 345 embert – 2014-ben mentették ki a tengerből a szigetország hatóságai.

Ciprus a Szíriához legközelebbi európai uniós tagállam, de a harcok elől menekülők nagy része eddig mégis elkerülte a szigetországot, mert onnan nehezen lehet továbbjutni az európai kontinens többi országa felé.

A török hatóságok szombaton és vasárnap három, összesen 310 szíriai menekültet, valamint egy afgánt és két iránit szállító hajót tartóztattak fel a Fekete-tengeren Isztambul partjainál, illetve a bolgár és a román partok közelében. A hatóságok az akciók során elfogtak két török és két ukrán embercsempészt is. A bevándorlókat és a gyanúsítottakat az északnyugat-törökországi Kirklareli tartományba szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában