nehéz történelmi helyzet

2017.08.20. 19:10

Veres András szerint felelősség nehezedik a keresztény emberek vállára

Azt kérte, hogy „bátor őszinteséggel” vizsgálja meg mindenki a saját felelősségét és a cselekvési lehetőségeit.

A keresztény értékrend elhagyásával Európa a teljes kulturális és politikai önfeladás küszöbéhez érkezett – mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén vasárnap.

Veres András homíliájában kiemelte: ebben a különösen nehéz történelmi helyzetben óriási felelősség nehezedik minden keresztény ember vállára.

Azt kérte, hogy „bátor őszinteséggel” vizsgálja meg mindenki a saját felelősségét és a cselekvési lehetőségeit, valamint azt, hogy mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez, az evangéliumi értékrend kiszorulásához a mindennapi életből.

A Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren az ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette. A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István bevezette a magyarságot az ezer évvel ezelőtti Európa keresztény népeinek közösségébe.

A kereszténység Európa népeinek kultúrájában ihlető erő volt, nem szürkévé és egyformává tette a népeket, hanem abban segített, hogy mindegyik a saját gazdagságát fejlessze tovább – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában