Szponzorált tartalom

2021.02.23. 10:49

Így is fel lehet mondani egy casco biztosítást

A casco biztosítást többen ismerik, mint a szó eredeti, spanyol jelentését, ami jelenthetett cserepet, letört darabot, sisakot, majd gépjármű vagy hajótörzs értelemben használták. Ez utóbbi kifejezésből jelenhetett meg a biztosítások piacán is, nem várt, előre nem látható káresemények biztosítására.

Forrás: pexels

Kötelező és lemondható a casco?

Nem, Magyarországon gépjárművekre a kötelező felelősségbiztosítás a kötelező, a casco extra. Nem kell tehát, hogy mindig fejfájást okozzon egy casco biztosítás, le is lehet mondani, hogyha akarjuk. De arra figyelni kell, hogy a casco biztosítást alapvetően határozott időre, egészen pontosan egy évre kötjük. Tehát a szerződéskötés után egy évi díjat mindenképp meg kell fizetni, kivéve, ha érdekmúlás esete következik be. Ez lehet az autó eladása vagy a forgalomból való (ideiglenes vagy végleges) kivonása. Az érdekmúlást írásban kell bejelenteni a biztosító cég felé.

Ha érdekmúlás nélkül akarjuk megszüntetni a casco biztosítást, akkor legalább az évforduló lejárta előtt 30 nappal kell írásban felmondanunk.

Ha úgy döntünk, hogy egyszerűen nem fizetjük a casco díját, azzal nem mondjuk le a szerződést, sőt, a biztosító cégek jogi úton is érvényesíthetik az esedékes díjakat. Erre egyre többször kerül sor, úgyhogy mindenképp cselekedjünk előre, ha lemondanánk a casco-nkat.

Ki köthet casco-t?

Casco-t gépjárműre lehet kötni, és a gépjármű tulajdonosa, üzembentartója vagy olyan személy köthet, akinek vagyoni érdekeltsége van a gépjárműben. Több fajta casco is létezik, többek között az alábbiak esetén nyújthat biztosítást:

  • elemi károk (szélvihar, jégeső, árvíz, stb.),
  • idegenkezű rongálás,
  • lopás, vagy
  • közlekedési baleset (akkor is, ha mi voltunk a hibásak).
  • Utazás során is érvényes a casco?

    Ez attól függ, hogy hova is tartunk autóval, de a magyarok által látogatott célpontok legnagyobb többsége (valószínűleg 99%-a) benne foglaltatik: ebbe beletartoznak Európa országai és Törökország területe is.

    Hol találhatom meg a legjobb casco ajánlatokat?

    Ahogy látjuk, különböző biztosító társaságok valamelyest különböző casco ajánlatokat kínálnak. De nem csak a különböző biztosítási termékek, hanem az áraik között is nagy különbségeket találunk.

    Egyesével végigböngészhetjük az összes biztosító honlapját vagy leülhetünk az összes biztosítócég egy-egy képviselőjével, de ezt a „piszkos” munkát néhány kattintással is elvégezhetjük. Több úgynevezett biztosítási kalkulátor is létezik, külön biztosítási termékekre specializálódva: például casco biztosítási kalkulátor is.

    Az ilyen kalkulátorok esetében miután megadjuk a saját és gépjárművünk adatait (készüljünk fel néhány perces kattintgatásra), a kalkulátor nem csupán egy, hanem sok (akár egy tucat) biztosító társaság ajánlatait kínálja fel nekünk. A kalkulátorok általában úgy működnek, hogy miután ajánlatokkal szolgálnak, azokat közvetlenül meg is köthetjük a weboldalon keresztül. Ilyen többek között a Biztoshely.hu casco kalkulátora is.

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában