Hirdetés

2022.01.12. 12:13

Szokások, amik tönkretehetik a fogaidat

Mindannyian tudjuk, milyen roppantul fájdalmas érzés lehet a fogfájás: a létező egyik legrémesebb állapot, amikor az ember már-már az életéért könyörög. Ilyenkor még a leggyávábbak is beülnek a fogorvosi székbe, csak vessen véget valaki a gyötrő fájdalomnak. Ugyan nem minden esetben, de legtöbbször ez a kínzó helyzet megelőzhető. Ugyanis bele sem gondolunk, hány olyan rossz szokásunk van, amivel ártunk fogainknak. Melyek ezek? Összeszedtük!

The healthier your teeth are, the happier you look

Fotó: BERNARD BODO

Emiatt fájhat a fogunk!

 

A fogfájásnak számos oka lehet: némelyiket pillanatok alatt lehet orvosolni, míg más történeteknek könnyen gyökérkezelés vagy szájsebészet lehet a vége.

 

Egy fog fájhat fertőzés, fognövekedés, szuvasodás, sérült zománc, sérülés vagy akár túlterhelés miatt is. A fog az esetek nagy részében menthető, ám sokszor hibázunk, hiszen arra várunk, hogy a fájdalom magától elmúljon, de ehelyett csak rontunk a helyzeten.

 

A fogak állapota sokszor adottság és genetika kérdése is, ám azok az emberek sincsenek bebiztosítva, akik jó örökséget kaptak, hiszen számos rossz szokás ronthat fogaink állapotán.

 

Mely szokások okozhatnak gondot?

 

A kialakult szokásokon ugyan nehéz változtatni, de nem lehetetlen. Ha odafigyelünk rá, hogy mit ne tegyünk, amit eddig rutinból csináltunk, fogaink garantáltan előnyét fogják látni.

 

Rendszeres fogmosás hiánya

 

A fogfájás egyik gyakori okozója a fogszuvasodás, amit a baktériumok elszaporodása okoz. Ezek a baktériumok az ételmaradékok miatt szaporodhatnak el a szánkban. Éppen ezért elengedhetetlen a mindennapos fogmosás, ha még időben meg szeretnéd előzni az akár kínzó fogfájással is járó bajokat.

 

Helytelen fogmosási technika

 

Nagyon sok áll vagy bukik a fogmosási technikánkon, különösen akkor, ha érzékenyek a fogaink. Ha rosszul mossuk és felsértjük a zománcot, akkor ,,rágószerveink” érzékennyé válnak a hidegre és a melegre, súlyosabb esetben pedig akár a levegővételre is úgy reagálnak, hogy feláll a szőr a hátunkon. Mosáskor tehát ne dörzsöljük a fogakat, mert nem az a fontos, hogy mennyire nyomjuk oda a kefét, hanem az, hogy rendszeresen és a fogkefe sörtéivel ,,behatóan” járjuk körbe fogainkat.

 

Szemcsés fogkrém használata

 

Habár a piac számtalan verziót kínál fogkrémekből, de nem az ízek után érdemes mennünk, válasszunk inkább az állag alapján! Cseréljük le a szemcsés fogkrémünket, mert ha sérült a fogunk, nem tesznek jót neki az apró, dörzsölő szemcsék.

 

Fogmosás savas ételek, italok fogyasztása után

 

Szép dolog, ha tisztán tartjuk fogainkat, de nem mindegy, hogy mikor tesszük! Savas üdítők és gyümölcsök fogyasztása után kerüljük a tisztítást, mert komoly károkat okozhatunk fogainknak. Mindig várjunk fél órát, mielőtt fogat mosnánk egy kóla vagy egy narancs fogyasztása után.

 

Fogcsikorgatás

 

Sokszor a fogászaton szembesítik a pácienst az éjszakai csikorgatás tényével, mert a beteg álmában nem tud arról, hogy mi történik. Ilyenkor a fájdalom jellemzően nem egy fogra orientálódik, hanem az állkapocsba sugárzik. Az éjszakai csikorgatást okozhatja stressz vagy depresszió, de súlyosabb esetben Parkinson-kór is. Ugyan a tüneti kezelést a fogorvos intézi, mindenképpen érdemes utánajárni a csikorgatás okának, hogy véglegesen megszűnjön a probléma.

 

Hogyan enyhíthetők a panaszok, ha már baj van?

 

Előfordul, hogy mindent megteszünk, mégis elkezd fájni a fogunk. Ha nem áll rögtön rendelkezésre a fogorvosunk, ne essünk kétségbe, mert néhány házi módszerrel kihúzhatjuk, amíg orvoshoz jutunk.

 

   • Hűtsük a fogat! Tegyünk jeget zacskóba, ezt csavarjuk rongyba és helyezzük az arcunkhoz a fájó területre 5-10 percre!

   • Öblögessünk sós vízzel, amellyel fertőtleníthetjük a fájó fogat!

   • Rágcsáljunk szegfűszeget, amely szintén fertőtlenítő hatással bír!

   • Készítsünk gyógyteát orbáncfűből és mezei zsurlóból, amellyel minden fogmosás után öblögethetünk!

 

Ha szerencsénk van, ezen módszerek valamelyike elmulasztja a fogfájást, ám erre kevés az esély. Ha a hidegre nem érzékeny a fogunk, csak a melegre és a nyomásra, akkor mindenképpen menjünk orvoshoz, amint lehet, mert ebben az esetben előrehaladott problémával állunk szemben, és csak rosszabb lesz a helyzet. Ugyan csodát nem lehet tenni, de ha kicsit változtatunk a szokásainkon, garantáltan hálásak lesznek érte a fogaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában