Hirdetés

2022.05.04. 09:57

Az ideális táplálkozás 5+1 lépése

Az ember mindig tudja, hogy mikor hagyja el magát: nehezen megy a lépcsőzés, folyton álmosak és fáradtak vagyunk, étkezésünk rendszertelen és szervezetlen. Ezzel szemben, amikor odafigyelünk magunkra, érezzük az egészséges étkezés minden előnyét, könnyebben kelünk fel és alszunk el este, de még életvidámabbnak is érezzük magunkat. Mi kell ahhoz, hogy elérjük ezt az érzést? Milyen szerepe van az ételeknek, a táplálék minőségének a vitaminoknak és az aminosavaknak?

Fotó: sinenkiy

Az ideális táplálkozás 5+1 lépése

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, amikről nem tud, vagy nem hajlandó lemondani. Felmerülhet a kérdés, hogy az egészséges táplálkozásba belefér-e a pörkölt, a kenyér vagy éppen a csokoládé. A válasz egyszerű: mindent csak mértékkel! Az egészséges étkezésnek ugyanakkor vannak alappillérei, amiket érdemes betartani.

A gyönyörködtető változatosság

Az egészséges táplálkozás nem merül ki a sült hús és saláta kombinációjában, hiszen az egészséges étkezés nem egyenlő a diétával! Fontos, hogy ne mindig ugyanazt fogyasszuk, hiszen így az egész hét során fedezhetjük a szükséges vitamin- és aminosav-szükségletünket. Ez tökéletes alkalom arra, hogy új ízeket is kipróbáljunk, és az eddig esetlegesen mellőzött ételeket és alapanyagokat is felvegyük repertoárunkba.

Zöldségek, gyümölcsök

Tény, hogy a zöldségek és a gyümölcsök rendkívül egészségesek, különösen, ha nyersen fogyasztjuk őket! Nemcsak abban segítenek, hogy emésztésünk a maga természetes útját járja, hanem abban is, hogy első kézből jussunk hozzá a megfelelő vitaminokhoz.

Csak a teljes kiőrlés

A szakértők mindig hangsúlyozzák a teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztásának fontosságát, és ez nem véletlen. Rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, ráadásul, ha olyan gabonafélét választunk köretnek, mint a köles vagy a hajdina, a felesleges szénhidrátoktól is megkíméljük szervezetünket.

Sózás csak mértékkel

Ugyan a só adja mindennek az ízét, lehet úgy csökkenteni a mennyiségét, hogy alig vegyük észre. A só ugyanis megköti a szervezetben a vizet, így fokozatosan próbáljuk meg csökkenteni a só használatát! Ha paradicsomot vagy paprikát eszünk a reggelihez, érdemes egyre kevésbé sózni, míg szervezetünk hozzá nem szokik ahhoz, hogy teljesen sótlanul fogyasztjuk.

Inkább többet kevesebbszer

Az étkezés tekintetében a többször keveset a nyerő, így szervezetünk  folyamatosan el van foglalva azzal, hogy emésszen valamit, így nem áll át raktározó életmódra. Ha naponta négyszer-ötször étkezünk, akkor olyan új szokást alakítunk ki, ami hozzájárul az egészséges testhez és lélekhez is.

+1

Ugyan nem a táplálkozáshoz tartozik, mégis szorosan kapcsolódik az általános jólléthez, ez pedig a folyadék – ezen belül is a víz – fogyasztása. Azon túl, hogy serkenti az emésztést, bőségesen ellátja testünket, így a fejfájósok különösen kedvező hatást várhatnak tőle.

Gondoskodjunk a pótlásról!

Vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak, amiket nem vihetünk be csupán élelmiszerekből. Különösen igaz ez a B-vitaminfélékre, amiket tabletta formájában is magunkhoz vehetünk. Fokozottan vonatkozik ez a vegán életmódot folytatókra, akik az állati eredetű élelmiszerek mellőzésével fontos aminosavakról maradnak le, ami csupán pár, a természetben fellelhető étellel váltható ki.

Mire figyeljünk még?

Nem lehet elmenni szó nélkül a rendszeres testmozgás mellett sem. Manapság rengetegen végeznek ülő munkát. Ilyenkor testünk a nap legalább nyolc órájában görnyedt pozícióban végzi a munkát, ám ez nem ideális. Ha megmozgatjuk magunkat, megkíméljük végtagjainkat az esetleges vizesedéstől, rendbehozzuk emésztésünket, ráadásul a mozgás nők esetében még a menstruációs problémákra is gyógyír lehet!

Az egészséges étkezésnek tehát megvannak az előnyei, különösen, ha kiegészítjük rendszeres folyadékbevitellel, valamint a vitaminok- és aminosavak megfelelő  pótlásával. A mozgás is része az egészséges életnek, és ugyan kezdetben mindezt nehéz lehet betartani, testünk meg fogja hálálni a törődést!

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában