Hirdetés

2022.05.03. 15:20

Hamarosan indul a kazán karbantartási szezon

Miből áll a kazán karbantartása?

Forrás: Shutterstock

Forras: Shutterstock

Miért nem érdemes kihagyni a kazán karbantartási szezont?

Amikor ősszel hűvösebbre fordul az idő, indul a fűtési szezon, nagyon örülünk, amikor bekapcsoljuk a kazánt, és ontani kezdik a fűtőtestek a kellemes meleget. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a kazánunk rendben legyen akkor, amikor kell.

Bármilyen kazánunk lehet, igényli a törődést

Használhatjuk fűtésre vagy melegvíz előállítására a kazánt, mindenképpen ajánlott, hogy átnézze időről időre egy szerelő akkor is, ha problémamentesen működik. Így tudja majd a berendezés nyújtani azt a komfortot, amit elvárunk tőle. Nagyjából harminc éve már kondenzációs kazánok vannak forgalomban, leginkább tehát ezeket használjuk. Ezen belül többféle típus létezik, amelyet igénybe szoktunk venni, ilyen a kombi kazán átfolyós melegvíz előállítással, fűtő kazán külső használati melegvíz tárolóval, vagy éppen a fali kazán beépített tárolóval.

Miből áll a kazán karbantartása?

Mindegyik típusnál számolni kell azzal, hogy kopnak illetve piszkolódnak a belső alkatrészek. Vannak olyan elemei a kazánnak, amelyeket tisztítani kell, a tűztértől az égőn át a ventilátorig. Kophatnak többek közt a szigetelések, tömítések, az elektródák, ezek cserére szorulhatnak. Épp ezért minden gyártó a jótálláshoz évi minimum egy ellenőrzést és ha szükséges, szerelést szab feltételként.

Meddig kell szakszervízhez fordulnunk?

Érdemes tudni, hogy a hazai szabályozás kötelezővé is teszi az évi egyszeri ellenőrzést, és ezt a szakszervízzel kell elvégeztetni, amit a gyártó megadott. Ha lejárt a jótállási idő, bármely gázkészülék szerelővel elvégeztethetjük a munkát. Ám érdemes olyanhoz fordulni, aki a szükséges gyári alkatrészekkel rendelkezik. A karbantartási szezon akkor indul, amikor kikapcsolhatjuk a fűtést, azaz tavasszal. Ilyenkor érdemes rácsörögni a szerelőre és kérni egy időpontot. A kazánunk meghálálja a törödést, és nem kell sok időt fordítania rá sem a szakembernek, sem nekünk, 1-2 óra alatt elvégezhető a karbantartás.

Címkék#hirdetés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában