Hirdetés

2022.06.30. 11:12

Mi az energetikai tanúsítvány és hogyan készül Budapesten?

Az elmúlt 10 évben aki ingatlant adott el vagy vásárolt, az már találkozhatott az energetikai tanúsítvánnyal, de sokan vannak akik még nem is hallottak róla. Nézzük, mit kell róla tudni! Mennyibe kerül Budapesten? Meddig érvényes? Mi az energetikai tanúsítvány?

HEOL

Forrás: https://faga.hu/

Az energetikai tanúsítvány az ingatlan energetikai besorolását tartalmazza. A besorolás pedig attól függ, hogy milyen az ingatlan hőszigetelése, fűtése és meleg víz rendszere. Valamint az energetikai besorolás tükrözi az ingatlan energiafogyasztását is, ezért a vásárlók körében az energetikai tanúsítványnak egyre nagyobb jelentősége van, a mai energia árakra való tekintettel.

Mikor szükséges és mikor nem szükséges az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetése a leggyakrabban az ingatlan adásvétee esetén szükséges, de szükség lehet bérbeadás, energetikai pályázat vagy akár használatba vételi engedély igénylése esetén is.

Az energetikai tanúsítvány néhány esetben nem szükséges, például ha nyaralóról van szó, vagy ha a teljes épület hasznos alapterülete kisebb, mint 50 m2. Érdemes az ügyvéd segítségét kérni, hogy az adott ingatlanra a jogszabály szerint szükséges, vagy nem szükséges energetikai tanúsítvány.

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítványnak elég hosszú az érvényességi ideje, mert a mai jogszabályok alapján 10 évig érvényes. Vásárlás esetén érdemes a vevőnek megtartani az energetikai tanúsítványt, mert ha 10 éven belül továbbértékesíti az ingatlant és nem történt energetikai változás, akkor fel tudja használni az ingatlan eladásához.

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány Budapesten?

Az energetikai tanúsítvány ára Budapesten változó, mert annak díját a szolgáltató határozza meg és nem fix áras szolgáltatás.

Két nagy csoportba sorolhatók az árak. Az egyik csoport a lakás, melynek költsége kb. 12.000-19.000 Ft között van, a másik csoport pedig a családi ház, melynek költsége kb. 18.000-30.000 Ft között mozog.

Megrendelés előtt érdemes tájékozódni az energetikai tanúsítvány teljes költségéről, nehogy a végén meglepetés érje az embert.

Kinek kell fizetni az energetikai tanúsítványt?

Az energetikai tanúsítvány költsége az ingatlan tulajdonosát terheli, tehát eladás esetén az eladónak kell fizetnie az energetikai tanúsítványt.

Forrás: https://faga.hu/

Hogyan készül az energetikai tanúsítvány Budapesten?
   1. Szolgáltató kiválasztása
   2. Időpont egyeztetés a helyszíni felmérésre
   3. Helyszíni felmérés
   4. Irodai mérnöki munka és tanúsítvány hitelesítése
   5. Elkészült tanúsítvány átvétele

Miből áll a helyszíni felmérés és mennyi időt vesz igénybe Budapesten?

A helyszíni felmérés kb. 20-40 percet vesz igénybe attól függően, hogy milyen típusú ingatlanról van szó. A felmérés során szükség lesz az ingatlanról és a tulajdonosról is pár adatra. Pár fénykép és egy alaprajz is készül az ingatlanról, hogy a tanúsító szakember el tudja majd végezni a szükséges számításokat az energetikai tanúsítványhoz.

Mikor hiteles az energetikai tanúsítvány?

Akkor hiteles az energetikai tanúsítvány, ha szerepel az Országos Építésügyi Nyilvántartásba. A nyilvántartásba energetikai tanúsítványt feltölteni csak a tanúsító szakembernek van jogosultsága. A feltöltés során az energetikai tanúsítványnak lesz egy saját kódszáma, amit a tanúsítvány HET számának neveznek. A nyilvántartásban egyébként bárki tud keresni és pár adat nyilvános is.

Milyen energetikai besorolások vannak?

Az energetikai besorolásokból összesen 12-t különböztetünk meg, a legjobb az „AA++” és a legrosszabb pedig a „JJ” kategória. 
A 12 kategória a következő: 
   • AA++   minimális energiaigényű
   • AA+     kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
   • AA       közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
   • BB       közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő
   • CC       korszerű
   • DD      korszerűt megközelítő 
   • EE       átlagosnál jobb
   • FF       átlagos  
   • GG      átlagost megközelítő
   • HH      gyenge
   • II         rossz
   • JJ        kiemelkedően rossz  

Ki jogosult energetikai tanúsítvány készítésére?

Az energetikai tanúsítvány készítésére azok a mérnök szakemberek jogosultak akik szerepelnek a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara névjegyzékében.

Mérnöki Kamaránál a jogosultság:

   • TÉ – Épületek energetikai tanúsítása (Energetikai tanúsító).
Építész Kamaránál a jogosultság:
   • TÉ (Energetikai tanúsítói jogosultság).
Milyen jogszabályok vonatkoznak az energetikai tanúsítvány készítésére?
Két jogszabályt érdemes megemlíteni az energetikai tanúsítvány készítésével kapcsolatban:
   • 176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet - az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról
   • 7/2006. (V.24.) TNM rendelet - az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

Mit kell tudni a szigorodó 2022-es energetikai követelményekről?

Az új építésű ingatlanok esetén 2022. július 1-től szigorodnak az energetikai követelmények, ami azt jelenti, hogy el kell érnie az ingatlannak a „BB” energetikai besorolást, tehát már nem lesz elég a „CC” energetikai besorolás.

A „BB”energetikai besorolás esetén az esetek nagy többségében már kötelező a megújuló energia használata. Ilyen megújuló energia például: a napelem, a napkollektor, vagy a hőszivattyú is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában