Hirdetés

2023.01.18. 10:10

12 hiba, ami megnehezítheti a hitelfelvételt

Nem érthetünk mindenhez, a bennünket körülvevő világ annyira bonyolult, átláthatatlan lett, hogy lassan elérjük a felfogóképességünk határait. A hitelek világában is azt tapasztaljuk, hogy egyre több szakkifejezés, ismeretlen fogalom kapcsolódik a folyamatához, mi pedig egyre elveszettebbnek érezhetjük magunkat.

Forrás: 123RF.com

Sok ember már az elején feladja és igyekszik kimenekülni a hitel felvételének dzsungeléből. De nem feltétlenül ez a megoldás: a hitelek esetében is szükséges az alapvető ismeretek elsajátítása, a döntési folyamat kézben tartása. Ha ennek eleget tudunk tenni, nagy probléma már nem történhet.

Hitelfelvételi alapok

Kezdjük az elején: a legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk, az az, hogy valóban szükséges-e a hitel. Mire fordítanánk, okvetlenül megoldandó és alapvető dologról van szó? Ezt követően meg kell határoznunk, hogy az adott célra melyik hitel jelenti a legjobb megoldást. Aztán leülhetünk a számítógép, okostelefon, tablet elé, és elkezdhetjük nézegetni a bankok ajánlatait, előzetesen számolgatni a hitel alapvető adataival. Ehhez remek segítség egy hitelkalkulátor.

Aki egy kicsit türelmetlen vagy jobban ért hozzá, az ezen a ponton akár már el is indíthatja a folyamatot, hiszen ma már az online hitel is teljesen bevett technika. Mielőtt azonban belevágnánk a közepébe, érdemes átnézni, milyen hibákat követhetünk el – így könnyebben elkerülhetjük majd azokat.

Elkerülendő hibák a hitelfelvétel során

Ilyen esetekben alapvetően kétféle hiba lehetősége merül fel. Egyrészt vannak olyan feltételek, amelyek kizárják a hitel felvételét. Másrészt pedig vannak olyanok, amelyek ismerete azért fontos, hogy könnyebben és jobb hitelt vegyünk fel.

Lássuk azokat a feltételeket, amelyeknek okvetlenül rendben kell lenniük ahhoz, hogy hitelt vehessünk fel – ha ezeket nem vesszük figyelembe, nagy hibát követünk el, hiszen csak a banknál szembesülünk azzal, hogy mégsem tudunk élni a hitel lehetőségével.

1.) Betöltöttük a 18. életévünket. A bankok azt is kikötik, hogy a hitel lejáratakor maximum hány évesek lehetünk, bizonyos életkor felett adóstárs bevonását fogják kérni.

2.) Nincs köztartozásunk.

3.) Ne szerepeljünk negatív tartalommal a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer).

4.) Szükséges állandó lakcímmel rendelkeznünk, továbbá megfelelő iratokkal (személyi igazolvány vagy más ezt helyettesítő okmányok).

5.) Van legalább féléves munkaviszonyunk, megfelelő mértékű tehermentes jövedelmünk (JTM-feltétel). Alkalmazottként egyszerűbb a megfelelő jövedelmi helyzet igazolása, vállalkozók esetében ez kissé bonyolultabb is lehet.

6.) Megvizsgálják a munkáltatónkat is. Gond lehet, ha csőd vagy felszámolás alatt álló cégről van szó.

7.) Jelzáloghitel felvétele esetén fontos, hogy megfeleljen az ingatlanunk a banki elvárásoknak. Nem kizáró ok, ha már van hitel az ingatlanon, de ekkor már fokozott figyelemmel érdemes eljárni, pontosan fel kell mérni, hogy milyen arányban terhelhető tovább a fedezetünk.

8.) Lakáshitel esetén rendelkeznünk kell megfelelő önerővel – általános elvárás a 25-30 százalékos mérték. Ezt a bank a hitelfedezeti mutatóval (HFM) méri fel.

Ezek a legfontosabb tudnivalók, a fenti feltételek ismerete sokat segít annak eldöntésében, hogy a hitelfelvétel számunkra valós opciót jelent-e. És akkor jöhetnek azok a szempontok, amelyek figyelembevételével egyszerűbbé és olcsóbbá tehetjük a hitelügyletünket.

9.) Kiválasztottuk a hitel típusát, az alapvető kondíciók is szépen kialakíthatóak a feltételek ismeretében: mekkora lesz a hitel összege, futamideje, vállalható-e a kialakult törlesztőrészlet, milyen költségekkel és kamattal számolhatunk – és így tovább. Súlyos hiba a nem megfelelő paraméterek felvállalása, hiszen a túlzott mértékű hitel felvétele, a magas törlesztőrészlet bevállalása, az elérhetőnél magasabb költségek a későbbiekben biztosan megbosszulják magukat.

10.) Különösen fontos a kamatozás meghatározása. A kamat mértéke általában lehet változó és fix kamatozással megállapított. De az ehhez alkalmazkodó, megfelelő kamatperiódus kiválasztása is nagyon fontos. Emelkedő kamatokra számítva érdemes hosszabb kamatperiódus mellett fix kamatozást választani akkor is, ha ez kissé magasabb kamatot jelent, hiszen a változó és folyamatosan emelkedő kamatok esetében rosszabbul fogunk járni.

11.) A hitelek összehasonlításánál nagy segítségünkre lesz a Teljes Hiteldíj Mutató (THM), amely nemcsak a kamatokat, de a költségeket is tartalmazza.

12.) Figyeljünk a banki akciókra, ha valóban előnyösek és a feltételeik hosszú távon is kedvezőek, akkor éljünk ezekkel, bűn lenne kihagyni az ilyesmit, hiszen rengeteget spórolhatunk!

Tehát olyan hibákat is elkövethetünk, amelyek nem vezetnek a hitelfelvétel meghiúsulásához, de kedvezőtlenebb körülményeket jelentenek, mint amelyeket elérhettünk volna némi odafigyeléssel, megfelelő információk birtokában.

Kérjünk segítséget, ha elakadunk, sőt a legjobb már a legelején! Banki ügyintézők és független hiteltanácsadók állnak a rendelkezésünkre, legyen szó személyes vagy online hitelről!

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában