Szponzorált tartalom

2021.02.19. 00:29

A juharszirup titka – miért a kanadai az igazi?

Amerikai filmekből jól ismerhetjük az áttetsző barnás aranyként csillogó nedűt, amit vastag palacsintájukra csurgatnak reggelente az óceán túlfelén élők.

Forrás: pixabay

Ma már nem kell áhítoznunk rá távolról, nálunk is beszerezhető ez az édes csoda, bár az ára elég borsos, mondhatni luxuscikknek számít. Ez a kedves édes kanadai barátunk a juharszirup, amelyet kizárólag Észak- Amerikában élő juharfákból tudnak kinyerni, ezért is nem elterjedt a fogyasztása a világ többi részén. De mivel összefuthatunk vele itthon, így nem árt róla tudni egyet s mást. Utána jártunk hát a juharszirup mibenlétének.

Hogyan készül az eredeti kanadai juharszirup?

Aki esetleg járt már Kanadában tudhatja, hogy szinte mindenhol ott van, mindenbe bekerül, minden édes dolog ízén érződik, és minden sarkon lehet kapni mindenféle kiszerelésben. Az egyik legfurább édesség az Montrealban a tavasz és egyben a juharszirup szüretelésének ünnepén kapható. Amikor is a hóba csorgatják a forró szirupot, és miközben megszilárdul feltekerik egy pálcikára. Ez a juharszirup nyalóka. Ilyenkor az utcán mindenfelé osztogatják a boldog fesztiválozóknak, akik őrületes jégszobrok közepette örülnek a szüretnek. Nyáron is csodálatos hely Montreal, de ha ilyenkor megy az ember, akkor mutatja igazi arcát.

De vajon mi történik ezzel a finomsággal addig míg elkerül a hóba csurgatásig? Nézzük!

A Maple syrup története egészen az őslakos indiánokig nyúlik vissza, ők aztán átadták ezt a tudást a telepeseknek is. Több mint 200-féle juharfa létezik, és ezek közül sok fajtából csorgadozik a nedű, de a legelterjedtebb szirup kitermelő a cukorjuhar, a vörös juhar és a fekete juhar. Sokáig kell várni mire a kis fából cukortermelő válik, ugyanis minden juharfa 45 éves korában kezdi el termelni a nedűt. Úgy keletkezik, hogy a meleg, napos nyáron – ami meglepő módon tényleg igazán meleg és napos arrafelé – felhalmoz mindenféle finom tápanyagot, és ezeket a hosszú tél folyamán szépen cukorrá alakítja. Így aztán amikor a rémesen alacsony hőmérséklet elkezd emelkedni, és esetleg már fagypont fölé ér, az édes folyadék megindul a kéreg alatt.

Ekkor fúrják meg a törzset, és kis csapokat helyeznek bele, ezeken keresztül pedig vödrökbe csurog az értékes lé.

Az így kinyert fanedv még nem a juharszirup, ekkor még nagyon magas a nedvességtartalma. A megfelelő körülmények közt forralják, majd sűrítik.

A juharfák évente csak egyszer adnak nedvet, hiszen az időjárás alakítja az egész folyamatot.

Ráadásul egy fa nedvéből nagyjából egy liter juharszirup nyerhető ki, szóval sok fa, sok türelem és kanadai lakhely kell ahhoz, hogy az ember belevágjon a Maple syrup üzletbe.

Fotó: pixabay

Mit tegyünk, ha nem akarunk ezért Kanadába utazni?

Hát először is mérjük fel az itthon kapható verziókat. Sajnos ez is, mint sok minden más, olyan dolog, amit hamisítanak, és könnyen átverés áldozatai lehetünk. Főleg ha nem vagyunk tisztában az eredeti juharszirup jellegzetes ízével. A kulináris élvezetekre szakosodott boltokban kapható többféle változatban. De a nagyobb szupermarketekben is találhatunk olykor. A Tesco akciós újság téli kiadásaiban meg is találhatjuk kétféle verzióban. Az egyik igazi 100%-os kanadai csoda, a másik pedig egy lightosabb verzió azoknak, akik lassan szoktatnák a szervezetüket ehhez a tömény édes csodához.

De ha magunknak készítenénk esetleg, azt is megtehetjük, bár fontos megjegyezni, hogy ez elég távol áll egy igazi juharsziruptól. No, lássunk egy receptet:

Hozzávalók:

-2 csésze fehér cukor

-2 csésze barna cukor

-fél csésze kukoricaszirup

-1 tasak vanília kivonat

-1 kanál juhar kivonat

-4 csésze víz

A vízzel forraljuk egy órán át a cukrokat, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a vaníliát és a juhar kivonatot. Kihűlés után töltsük üvegbe, és élvezzük.

Fotó: pixabay

Miért szeretjük a juharszirupot?

Legfőképpen mert édes és finom. De ezen kívül dúskál az ásványi anyagokban. Amennyiben minőségi, 100%-ban természetes anyagokat tartalmazót szerzünk be. Ismert az immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása. És segíti az egészséges anyagcserét. És még ezeken kívül is számos jótékony hatásáról tudunk. Jellemzően palacsintára csurgatva ismerjük, de pontosan úgy használható, mint a cukor vagy inkább mint a méz. Bármibe beletehető, de azt tudni kell, hogy a jellegzetes íze mindenből kiérződik, így ezt tartsuk szem előtt a felhasználásánál.

pixabay

Ha a világ újra helyreáll, és lehet utazni, mindenképpen ajánljuk Kanadát, mert csodás a természet arrafelé, és hát a fákból is édesség folyik. Mindenképpen érdemes megkóstolni a juharszirupot, ha még nem tettük meg, hiszen az élet édesen szép!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában