szponzorált tartalom

2017.12.17. 23:40

Adócsökkenéssel kezdődik a következő év

Januártól a munkáltatók olcsóbban támogathatják a dolgozók önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagságát is. A pénztári megoldásokat is magában foglaló egyes meghatározott béren kívüli juttatásoknál ugyanis közel három százalékos adóteher csökkenést hoz a 2018-as év.

Mind az öngondoskodás, mind a béren kívüli juttatások, szempontjából is fontos és kedvező változást hoz a jövő év. A kormányzat járulékcsökkentési lépései következtében ugyanis csökken többek között az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz adható munkáltatói támogatások adóterhe is. Az idei közel 44 százalékos adókulcs helyett 40,71 százalékos teherrel lesznek adhatók ezek a juttatások.

Az adó csökkenése mind a munkavállalók, mind a munkáltatók szempontjából kedvező és előremutató, főleg annak fényében, hogy az munkáltatók aktivitása az idén – elsősorban az egészségpénztári juttatások terén – a korábbi évekhez képest jóval gyengébb volt. 2018-tól az alacsonyabb adókulcs miatt viszont a munkáltatók várhatóan szívesebben támogatják majd a dolgozók pénztári tagságát – vélik az Országos Pénztárak Országos Szövetségének szakértői, ahol pedig bruttó juttatási keretből támogatja az öngondoskodást a cég, ott a dolgozók automatikusan jobban járhatnak.

A szervezet egy friss kutatása rávilágít többek között arra, hogy a béren kívüli juttatások – és azon belül főleg a pénztári juttatások – szerepet játszanak a munkaerő megtartásában is. Ez a mostani gazdasági helyzetben kiemelten fontos kérdés, hiszen számos ágazatban jelentős a munkaerőhiány és a dolgozók megtartása kulcsfontosságú. Összesítve a megkérdezett munkáltatók 61 százaléka, ezen belül a nagyvállalatok háromnegyede szerint a béren kívüli juttatások segíthetnek a dolgozók megtartásában vagy toborzásában.

A Pénztárszövetség előrejelzése szerint a 2018-tól életbe lépő alacsonyabb adóterhelés és a pénztári megoldásokhoz adott munkáltatói támogatások munkahely-megtartó szerepe miatt sok munkáltató segíti majd munkavállalói takarékoskodását. Ebből természetesen a dolgozók is profitálnak, megkezdhetik, erősíthetik az egészségmegőrzést célzó és a biztos időskori anyagi hátteret megalapozó takarékoskodást. A munkáltatók segítségével pedig azok is könnyedén belevághatnak a gyűjtésbe, vagy fokozhatják az öngondoskodást, akiknek eddig nem feltétlenül volt elég anyagi forrásuk erre. Akik pedig egyénileg is félretesznek pénztári számláikra, azokat az állam változatlanul 20%, akár 150 ezer forintos adójóváírással támogatja ebben.

További információ: www.penztar-szovetseg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában