Hirdetés

2021.05.31. 00:00

Egy világnap, ami mindannyiunkat érint

Az ismert egészségügyi kockázatok ellenére is még mindig több mint 1 milliárd ember dohányzik szerte a világon. A dohányzás ráadásul nem csak a dohányosok problémája, a környezetükben lévők egészségére is negatív hatással van. Tudatos döntésekkel azonban csökkenteni lehet az ártalmakat!

PR-cikk

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jelenleg több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, és az előrejelzések szerint ez a szám a közeljövőben nem változik számottevően. A helyzet Magyarországon sem jobb, több mint 2 millió ember dohányzik hazánkban. A KSH adatai szerint például a 18–34 éves férfiak 35 százaléka dohányzik naponta, és 5,8 százalékuk alkalmanként. A nőknél a 18–34 évesek 27,8 százaléka gyújt rá rendszeresen, és 4,2 százalékuk alkalmanként. A közhiedelemmel ellentétben ráadásul a dohányzás nemcsak a dohányosok problémája, a másodlagos füstöt belélegzők egészségére és a környezetre is negatív hatással van.

A május 31-ei dohányzásmentes világnap alkalmából nézzük meg, mit kell tudnunk a cigarettafüstről!

1. Az égés során keletkező füst és kátrány az elsődleges probléma

A dohányzás minden formája káros az egészségre. Ma már tudjuk, hogy a dohányzás számos betegség kialakulásáért felel. De pontosan mi okozza a problémát? Az tény, hogy a nikotin egy erős függőséget okozó anyag, ami egyéb negatív hatásai mellett megemeli a vérnyomást, valamint a szívfrekvenciát is, a kutatások szerint nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. A cigarettafüstben ugyanis több mint 7000 vegyi anyag található, amelyek közül az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala 93-ról megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Fotó: Shutterstock

2. A cigarettafüst nem csak a dohányosok problémája

A cigarettafüst pedig nemcsak a dohányosoknak okoz problémát, hanem a környezetükben lévőknek is, akik a másodlagos füstöt lélegzik be. A füstben található káros anyagoktól pedig nehéz megszabadulni: ha valaki zárt térben dohányzik, akkor még hosszú hónapokig érezheti a füst hatását. Kutatások szerint ezeknek a vegyi anyagoknak a maradványai 2 hónappal azután is megtalálhatóak voltak olyan ingatlanokban, ahonnan dohányos költözött ki, egy kaszinóban pedig a dohányzási tilalom bevezetése után fél évvel is kimutathatóak voltak.

3. Csökkenthetjük az ártalmakat!

A dohányzás negatív hatásaitól természetesen úgy tudjuk a leginkább megkímélni magunkat és a környezetünkben lévőket, ha egyáltalán nem kezdünk el dohányozni. Ha ez mégis megtörtént, akkor fontos, hogy mielőbb végleg leszokjunk.

Azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, ma már számos, a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füstmentes alternatíva áll rendelkezésére, amelyekkel csökkenthetőek az ártalmak. Az égés nélkül működő, dohányt és/vagy nikotint tartalmazó technológiák használatakor ugyanis nem jön létre sem füst, sem hamu, így ezek az alternatívák – akár 70–95 százalékkal – kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a cigaretta, így az ezekre való áttéréssel ártalomcsökkentés érhető el azon felnőtt dohányosok esetében, akik valamilyen okból nem szoknak le.

A füstmentes technológiákban tehát közös, hogy füst és égés nélkül működnek, azonban még a hasonló elven működő technológiákon belül is nagy eltérések lehetnek. Füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta, a különféle elveken működő dohányhevítéses technológia és a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna. A dohányhevítéses technológiák olyan hőmérsékletre hevítik a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még nem történik égés. Ezzel szemben az elektronikus cigaretták dohány helyett nikotintartalmú folyadék felhasználásával állítanak elő nikotinpárát.

Azonban fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásukat még kutatják, másrészt így is nikotin jut a szervezetbe, ami egy erősen addiktív hatású anyag, és számos negatív egészségügyi hatása ismert. A nem megfelelő minőségből fakadó esetleges mellékhatások csak megbízható forrásból származó anyagokkal kerülhetők el. A legfontosabb tehát, hogy aki nem dohányzik, ne is kezdje el! Ha már dohányzik, akkor minél előbb szokjon le, hiszen hosszú távon csak így csökkenthetőek 100 százalékban a dohányzás ártalmai.

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában