Szponzorált tartalom

2020.08.25. 07:50

Gondolja végig higgadtan használt autó vásárlását!

A kívánt márkájú, típusú és évjáratú személygépkocsik hirdetéseinek áttekintésekor érdemes körültekintően tájékozódni. Cikkünkben a Gazdasági Versenyhivatal javaslatait gyűjtöttük össze azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelni használt autó vásárlásakor.

- Abban az esetben beszélhetünk fogyasztói jogviszonyról, és akkor tartozik a fogyasztóvédelem területére, ha kereskedőtől vásárolunk.

- Attól, hogy egy kereskedés udvarán áll, még nem biztos, hogy a kereskedő nevén van. Sokan csak a papírok kitöltésekor szembesülnek a ténnyel: az autó egy ismeretlen magánszemélyé, esetleg egy másik cég nevén van. Miért fontos ez? Magánszemély tulajdonos esetén a vásárlás nem tartozik a fogyasztóvédelem területére, (nem kereskedő) céges tulajdonos esetén pedig nagy baj lehet belőle, ha a cég felszámolás, végrehajtás alatt áll. Céges eladó esetén feltétlenül nézzen utána a vállalkozásnak az ingyenes ecegjegyzek.hu oldalon.

- Amennyiben kereskedőtől vásárol, minden esetben informálja le a kereskedőt – akár internetes fórumok segítségével is –, csak megbízható vállalkozásnál vásároljon.

- Minden esetben ellenőrizze az eladó iratait, ha magánszemélytől vásárol, annak érdekében, hogy valóban a tényleges tulajdonostól vásárolja meg a járművet .Ha kereskedőtől vásárol akár az elektronikus cégjegyzéken is díjmentesen leellenőrizhető a vállalkozás.

- A szerződés aláírását követően bármilyen követelést csak a szerződés szerinti eladóval szemben van lehetőség érvényesíteni, így külföldi eredetű autó vásárlása esetén, ha az nem került a kereskedő nevére átírásra, az autóval kapcsolatos garanciális és egyéb jogok érvényesítése akadályokba ütközhet.

- Az autó megtekintése előtt már érdemes lehet megkísérelni az autó előtörténetét feltárni, hazai applikációk és külföldi oldalak egyaránt a segítségére lehetnek. Az autó hazai élettörténetét más ingyenes platformon megnézheti, így például a kilométeróra vonatkozásában is információkat szerezhet. Így elkerülheti, hogy olyan autó megtekintésére szánjon időt, és esetleges további költséget, bosszúságokat, amely esetében már akár a hirdetésben sem szerepelnek valós információk, óraállások. Az ilyen téves hirdetéseket a hirdetőoldalnak is érdemes jelezni, hogy a szükséges lépéseket megtehessék.

- Szerződéskötés előtt igyekezzen alaposan felmérni a kiszemelt autó állapotát. Minden esetben keressen fel egy megbízhatónak tartott szervizt, vagy akár egy márkaszervizt. A vásárlást megelőző, független átvizsgálás lehetőséget nyújt, hogy ne később derüljön fény az autó korábbi sérüléseire vagy éppen arra, hogy a kilométeróra visszatekerésre került, illetve annak segítségével felmérhető, hogy a közeljövőben várhatóan milyen egyéb költségek merülnek fel a gépjárművel kapcsolatban. Így elkerülheti, hogy csak a vásárlást követően szembesüljön egy laikus által nem, de egy szakember számára könnyedén felismerhető hibával.

- Szakszerű átvizsgáltatás mellett mindig vigye hosszabb próbaútra a megvásárolni kívánt autót, melynek során minden funkcióját próbálja ki – a klímától az elektromos ablakemelőkig.

- A szerződéskötést megelőzően ellenőrizze a gépjármű okmányainak és tartozékainak meglétét. Alapesetben az eladónak rendelkeznie kell a forgalmi engedéllyel, törzskönyvvel, szervizkönyvvel és 2 gyári indítókulccsal.

- Figyeljen oda, hogy a gépkocsi eredetiségvizsgálata még az adásvételi szerződés aláírását megelőzésen megtörténjen, vagy a szerződés tartalmazzon arra vonatkozó részt, mi történik akkor, ha az autó nem megy át a vizsgán.

- Előzetesen jó, ha utána néz a megvásárolni kívánt gépjármű fenntartási költségeinek, a biztosítási díj és a teljesítményadó várható összegének.

- A gépkocsi megvásárlásához még különböző jogcímeken – a vételáron felül – többletköltségek járulhatnak (pl. vagyonszerzési illeték, új forgalmi engedély és törzskönyv költsége, eredetiségvizsgálat díja, átírás költségei, stb.), ezeket mindenképpen vegye figyelembe, amikor a gépjárműre szánt keretet meghatározza.

- A fogyasztónak, amennyiben nem készpénzért kívánja megvásárolni a kiválasztott autót, lehetősége van pénzintézet által nyújtott szolgáltatás igénybe vételére (pld. lízing, bankkölcsön), ennél azonban a fogyasztónak további járulékos költségei merülhetnek fel.

Mit tegyen, ha vásárlás után hibát észlel:

- Gyakori tévhit, hogy kellékszavatosság csak új gépjárművekre érvényes. Ez azonban nem igaz, mivel a használt autó eladójának legalább egy éves szavatosságot kell vállalnia fogyasztóval kötött szerződés esetén.

- A gépjármű-kereskedő például azért tartozik szavatossággal, hogy az eladott gépjármű rendeltetésszerű használatra alkalmas, és rendelkezik azzal a minőséggel, amely a hasonló gépkocsiknál szokásos, továbbá megfelel a hirdetésben vagy egyéb tájékoztatásban bemutatott tulajdonságoknak.

- Bármit is írtak le a szerződésben, főszabály szerint a kereskedő felel minden olyan hibáért, ami (vagy aminek közvetlen oka) megvolt a vásárlás pillanatában, és arról a fogyasztót a kereskedő nem tájékoztatta, a fogyasztó pedig kellő gondosság ellenére nem vehette észre (rejtett hiba). Az erre vonatkozó felelősség szerződéses kizárása semmis!

- A használt autó eladójának legalább egy éves szavatosságot kell vállalnia fogyasztóval kötött szerződés esetén. Ennyi ideje van a fogyasztónak az esetleges rejtett hibák miatt (amit kellő gondosság ellenére sem vehetett észre a fogyasztó a vásárláskor) panasszal élni. Ennek az 1 évnek az első 6 hónapjában fordított a bizonyítás!

- A kellékszavatosság alapján a kereskedő hiba esetén csak akkor mentesülhet a javítás/csere/vételár visszafizetés kötelezettsége alól, ha független szakvéleménnyel kimenti magát, tehát kétséget kizáróan igazolni tudja, hogy a hiba nem volt meg a vásárláskor, illetve azt a fogyasztó rendeltetésellenes használata okozta. E felelősség bármilyen kizárása semmis!

- Amennyiben kellékszavatossági időn belül hiba merül fel, haladéktalanul közölje azt/azokat írásban, hogy annak időpontja és tartalma később is bizonyítható legyen. Ne csak szóban reklamáljon!

- Ha kiderül, hogy hibás az autó, haladéktalanul dokumentálni kell a hibát. Legjobb, ha egy – a felektől független – szakszervizben részletesen átvizsgáltatja, és írásba foglaltatja a hibákat, illetve árajánlatot kér a javításra. Csak a korábban nem ismert, vagy a vásárlás előtt kellő gondosság mellett fel nem ismerhető hiba miatt élhet szavatossági igénnyel!

- Az érvényesíthető szavatossági igények: a szavatossági igények első sorban a kijavítás vagy kicserélés lehetnek.

- Ha a kijavítással a kereskedő indokolatlanul késlekedik, vagy azt nem tudja elvégezni, a fogyasztó áttérhet a szavatossági igények következő lépcsőjére: a vételár leszállítása, a kereskedő költségére történő kijavíttatására, vagy indokolt esetben a szerződéstől való elállásra és az eredeti vételár visszakövetelésére.

- A szavatossági jogok sorrendje kötött, azok között a fogyasztó nem válogathat kedvére. Bizonyos feltételekkel azonban az áttérés jogszerű lehet.

- A jegyzőkönyv felvételével, a minőségi kifogás intézésével kapcsolatos szabályok megsértése, megtévesztő kereskedelmi gyakorlat fogyasztóvédelmi jogsértés, amely miatt a Kormányhivatalban működő fogyasztóvédelmi hatóság eljárása kezdeményezhető.

- Amennyiben a fogyasztóvédelmi jogsértés a gazdasági versenyt érdemben befolyásolja, országos érintettségű, a Gazdasági Versenyhivatal illetékes eljárni.

- Magának a hibás teljesítésének az érdemi részével kapcsolatos jogvita békéltető testület vagy bíróság hatáskörébe tartozik. Célszerű a békéltető testület eljárását kezdeményezni, hiszen ingyenes, mediáción alapuló megegyezést tesz lehetővé.

Ingyenes fogyasztóvédelmi és versenyjogi tanácsadás Egerben

A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda (GVTI) csapata díjmentesen segít az egrieknek fogyasztóvédelmi és versenyjogi problémáik megoldásában. A GVTI fogyasztóvédők célja az, hogy segítsék a tudatos döntéshozást, és a panaszok rendezését. Sikeresebb a panaszkezelés, ha a fogyasztók és vállalkozók tisztában vannak problémájuk jogszabályi hátterével. Ezeknek a jogoknak a megismerésében és panaszlevél megírásában segít teljesen díjmentesen, – a Gazdasági Versenyhivatal megbízásából, vele együttműködésben dolgozó, – Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda.

Szakterületeik: megtévesztő reklámok, szavatosság és jótállás, üdülési jog, termékbemutatók, közüzemi szolgáltatások, internetes vásárlások, jelentős piaci erővel való visszaélés, utazási szerződések, légi utasok jogai, üzletfelek megtévesztése.

Elérhetőségek:

Tel: +36 30 741 2373

Nyitvatartás:

Hétfő: 12:00-16:00

Kedd: 9:00-13:00

Szerda: 12:00-16:00

Csütörtök: 9:00-13:00

Péntek: Zárva

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában