szponzorált tartalom

2019.03.21. 10:30

Ismét indul a jelentkezés az Útravaló Ösztöndíjprogram 2018/2019. tavaszi félévre 2019. márciustól – 2019. júliusig terjedő 5 hónapra

 

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Programiroda az „Útravaló Ösztöndíjprogram” keretében a 2018/2019. tavaszi félévre vonatkozóan – 2019. márciustól- júliusig terjedő 5 hónapra – ismét meghirdeti 2019. március 14-től az „Út a Középiskolába” és az „Út az Érettségihez” alprogramok pályázati felhívását.

A pályázat ösztöndíjat és mentori támogatást nyújt a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók részére, a program a mentoroknak ösztöndíjat és szakmai háttértámogatást biztosít. >>>

A kiíró megnevezése:

Magyarország Kormánya a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságot jelölte ki a tartósan rászorulók és a romák felzárkózásának elősegítésére. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program – az EFOP-3.1.4-15-2015-00001 és a Versenyképes Magyarország Operatív Program -VEKOP-7.3.1-17-2017-00001 projekttel egyedi célként tűzte ki a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentését, a hátrányos helyzetű tanulók végzettségi szintjének növelését, valamint a minőségi oktatáshoz, neveléshez és képzéshez való hozzáférés biztosítását. Ennek egyik eszközeként a sérülékeny társadalmi csoportokhoz tartozó tanulók iskolai sikerességének szakmai- tartalmi fejlesztéssel és a hátrányokat közvetlenül kompenzáló tevékenységekkel történő támogatást fogalmazta meg. Az Útravaló Ösztöndíjprogram „Út a középiskolába” és „Út az érettségihez” esélyteremtő alprogramjai a 2016/2017-es tanévtől a Széchenyi 2020 program európai uniós forrásaiból kerülnek támogatásra.

A kiemelt projekt megvalósítója:

A kiemelt projekt megvalósítója az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Európai Uniós Projektigazgatóság – Projekt végrehajtási osztály

A pályázat célja:

Az „Út a középiskolába” alprogram célja, a résztvevő tanulók felkészítése, az érettségit adó középiskolákban való továbbtanulásra. Az „Út az érettségihez” alprogram célja, a résztvevő tanulók támogatása, a középiskola sikeres befejezése érdekében és a felsőoktatásba való bekerülés elősegítése. Várjuk mindazon iskolák jelentkezését, akik részt kívánnak venni az „Útravaló Ösztöndíjprogram” két alprogramjában – az „Út a középiskolába” vagy az „Út az érettségihez” alprogramban.

Kik pályázhatnak?

A köznevelési intézmény regisztrációja után, az esélyteremtő ösztöndíjakra, tanuló –mentor páros közösen jelentkezhetnek.

Magyarország területén működő köznevelési intézménnyel tanulói jogviszonyban álló magyar vagy külföldi állampolgár, aki a jelentkezés benyújtásának időpontjában halmozottan hátrányos helyzetű vagy védelembe vett vagy családba fogadott vagy ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy utógondozásban részesül vagy hátrányos helyzetű, és a 2018/2019. tanévben nappali rendszerű iskolai oktatás keretében a következő feltételeket teljesíti:

  • az „Út a középiskolába” alprogram esetén: 7-8. évfolyamon tanul és a 2017/2018. tanév végi tanulmányi átlaga eléri a 3,0-et;
  • az „Út az érettségihez” ösztöndíj esetében középiskolában érettségit adó képzésben 9-12. évfolyamon, illetve 6 vagy 8. évfolyammal működő középiskolában 7-12. évfolyamon, vagy két tanítási nyelvű vagy nyelvi előkészítő osztállyal induló oktatásban 7-13. évfolyamon tanul. Továbbá a szakközépiskola érettségi vizsgára felkészítő 12-13. évfolyamain tanul és a 2017/2018. tanév végi tanulmányi átlaga eléri a 2,5-öt.

  • 13. évfolyamos tanulóra vonatkozóan abban az esetben nyújtható be jelentkezés az alprogram keretében, amennyiben a tanuló két tanítási nyelvű oktatás vagy nyelvi előkészítő vagy nemzetiségi nevelés-oktatás képzés keretében, illetve a szakközépiskola érettségi vizsgára felkészítő 13. évfolyamán végzi az évfolyamot.

    A program keretében mentorként vehet részt az a pedagógus, aki tanári vagy tanítói képzésben szakképzettséget szerzett vagy szociálpedagógus vagy gyógypedagógus vagy fejlesztő pedagógus végzetséggel rendelkezik.

    A pályázat benyújtásának módja, határideje:

    A pályázatokat kizárólag az UKIR felületen lehet benyújtani. www.ukir.emet.gov.hu

    Az elektronikus jelentkezés benyújtási határideje: 2019. április 14. (éjfél)

    Papír alapú dokumentumok postára adásának határideje: 2019.április 15.

    A jelentkezési felhívás és a hozzátartozó Útmutató az EMET honlapján megtalálható.

    Bővebb információt: www.emet.gov.hu / www.ukir.emet.gov.hu

    Amennyiben a jelentkezéssel kapcsolatban további kérdése lenne az EMET Projektiroda ügyfélszolgálatának munkatársai készséggel állnak rendelkezésére:

    [email protected] / +36(1) 309-4418

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában