12°
10°

Megfelelni a ma kihívásainak, valamint a jövő lehetőségeinek

Kiemelt szerepet kap a szakképzés tartalmi, pedagógiai megújítása, megújulása.

A szakképzés az elmúlt években mind hazai, mind pedig nemzetközi viszonylatban jelentős átalakuláson ment és megy keresztül a megváltozott gazdasági és a társadalmi elvárások hatására.

Gazdasági fellendülés nem képzelhető el a szakképzés összehangolt, tudatos fejlesztése nélkül. A humán tőke a gazdasági növekedés egyik meghatározó tényezője, amely jelentősen megnövelheti a termelékenységet, de ugyanakkor gátjává is válhat, ha hiány van a szakképzett munkaerőből.

A világ, a munka átalakításának folyamata, az élet változása felgyorsult. Napjainkra egy generáció életében több történik, mint azelőtt évszázadok alatt. Ha az oktatás csupán a régi átadására törekszik és nem készíti fel a fiatalokat a gyors változások aktív követésére, úgy nem tölti be kellő társadalmi funkcióját. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a nevelés- oktatáskonzerváló funkciójáról a jövőre felkészítő funkciójára tevődjék át a hangsúly a szakképzésben is.

Mindezekkel együtt a foglalkoztatás formái is átalakulóban vannak: az információs és kommunikációs technológiai (IKT) tudás felértékelődik, a számítógép használatának elterjedése, az internet pedig a foglalkoztatást a korábbinál rugalmasabbá és innovatívabbá teszi.

A szakképzésnek egyszerre kell megfelelnie a jelen kihívásainak, előre látni a jövő lehetőségeit. Mindezek okán napjainkban kiemelt szerepet kap a szakképzés mind tartalmi, mind módszertani megújítása, megújulása. Mindez azonban az infrastruktúra megfelelő színvonalú biztosítása nélkül nem megvalósítható.

Kiemelkedően fontos, hogy vonzó és biztonságos iskolai környezetet teremtsünk diákjaink számára, ahová szívesen jönnek, mert inspirálóan hat a közeg, amelyben a tanulási idejüket töltik. Ezért a nyár folyamán jelentős infrastrukturális beruházásokat hajtott végre az Egri Szakképzési Centrum a tagintézményeiben 1.436.144.214 Forint összértékben. A beruházások típusai eltérőek voltak, igyekeztünk minden területet lefedni, így többek között beszerzésre kerültek immateriális javak informatikai eszközeinkre, épület- és energetikahatékonysági korszerűsítések valósultak meg, beszereztünk szervereket, interaktív oktatócsomagokat, speciális szakoktatáshoz használt IT eszközöket, bútorokat az iskoláinkba és kollégiumainkba, továbbá bővült az centrum járműparkja is. Digitális eszközeinkre saját tananyagainkat felhasználva fejlesztettünk digitális oktatócsomagot.

A felújítások, beruházások, eszközbeszerzések jelentős részét az Egri Szakképzési Centrum saját forrásból biztosította kiemelt figyelmet fordítva a tanulóbarát, modern környezet kialakítására, az épületek energiahatékonyságának növelésére, a korszerű, innovatív oktatást leginkább segítő speciális gépek, berendezések beszerzésére.

Mindezen infrastrukturális fejlesztések alapját képezik a 2018/19-es tanévben induló, az Egri Szakképzési Centrum mind a 8 tagintézményére átfogóan kiterjedő, a szakképzés pedagógiai és szakmai megújítását szolgáló GINOP-6.2.3-17-2017-00010 a Szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése című projektnek. A projekt fő célkitűzése, hogy a szakképzésben részt vevő tanulók lemorzsolódását jelentősen csökkentse, a tanulási-tanítási eredményességet növelje, és segítse a pedagógusokat a folyamatos változások kezelésében, az új típusú pedagógiai módszerek elsajátításában, a napi gyakorlatba történő bevezetésében.

A projekt az oktatás középpontjába a tanulókat és igényeik sokféleségét helyezi. Fő törekvése annak biztosítása, hogy a tanuló aktív szereplői lehessenek saját képzésüknek, és, hogy megfelelő támogatási és szolgáltatási rendszer vegye körül őket.

A projekt keretében több mint 500 pedagógus továbbképzésére, hospitációk bonyolítására kerül sor, a tanulók számára pedig elsődlegesen az oktatás eredményességét növelő, valamint a szociális kompetenciákat erősítő programok szervezésére helyeződik hangsúly.

A tagintézményeinkben, különböző helyeken kialakításra kerülnek olyan közösségi terek, térrészletek, amelyek alkalmasak diákjaink számára a tanórai szünetekben és azon túl is a kellemes, fiatalos környezetben való közös idő eltöltésére. A közösségi terek eszközei
egyedi tervezésű Z generációs bútorok, asztalok, technikai eszközök, mely lehetővé teszi, hogy akár a kor IT technikai követelményeinek megfelelő szintű szakköri foglalkozásokat tartsanak a pedagógusok laptoppal, tablettel vagy egyéb mobileszközzel való közreműködés segítségével. Kiépítésre kerül egy Digitális Közösségi Alkotóműhely, ahol a legkorszerűbb technológiákkal – például 3D nyomtatás – dolgozhatnak tanulóink.

Tekintve, hogy a DOS (Digitális Oktatási Stratégia) megvalósítása és alkalmazása kiemelt kormányzati stratégia, elkötelezettek vagyunk az irányban is, hogy az intézményeinkben megismertethessük diákjainkkal a modern oktatástechnológiai és IT eszközöket. Minden tagintézményünk már most is rendelkezik érintőképernyős interaktív LED táblával, hozzá kapcsolható tabletrendszerrel és digitális oktatási csomaggal, a projekt keretében pedig elkezdődik a digitális tananyagfejlesztés is.

A projekt során kiemelten kezeljük az IT fejlesztéseket annak érdekében, hogy a létre jövő IT kiszolgáló infrastruktúra megfeleljen a kor követelményeinek, és a közösségi tereink, informatikai oktatótermeink, tanári szoftvereink stabilan és gyorsan működjenek a fejlesztésnek köszönhetően.

A projekt feladata, hogy alkalmassá tegye az ESZC tagintézményeit az új generáció hatékony oktatására, nevelésére.

PÁLYAVÁLASZTÁS:

Tagintézményeinkbe várjuk a pályaválasztás előtt álló fiatalokat hagyományos nyílt napjainkra és egyéb érdekes és interaktív pályaválasztási programjainkra.

Európai Szakképzési Hét, Építsd a jövőd:

Az Európai Szakképzési Hét az idei évben november 5-9-ig kínál Európa szerte programokat a szakképzés népszerűsítése céljából, amelynek legtöbb tanulót megmozgató programja, az Építsd a jövőd, építőipari szakmai találkozó, ahol az építőipari szakmák kerülnek fókuszba. A programunkon részt vevő fiatalok között értékes ajándékokat sorsolunk ki az előző évhez hasonlóan! (okosóra, tablet). A rendezvényen több építőipari cég is megjelenik és támogatja bemutatónkat.

Hozzászólások

12°
10°
Gyengén felhős
P
-1°
Sz
-3°
V
-4°
H
-2°
a gálára készülve
A K-1 legendája készíti fel a TEK-eseket
Kibontakozás / 11 perce
Götz Anna: a színház egy terápia is számomra
„Jóisten a tenyerén hordoz, mindent eljátszhattam, amire csak vágytam” – mondta a színésznő.
Gyász
Isten akaratában megnyugodva, mégis fájdalommal teli szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapánk PAP SÁNDOR 2018. szeptember 30-án, életének 75. évében elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2018. november 19-én 11.30 órakor lesz, a gyászmisét követően. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazoknak a barátoknak, volt munkatársaknak és kedves ismerősöknek, akik férjem, édesapánk, nagyapám, dédnagyapánk CZIBIK MÁRTON temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy édesanyánk DR. VARGA ÉVA szemész főorvos, életének 72. évében elhunyt. Drága halottunktól szűk családi körben búcsúzunk. Kérjük, döntésünket tartsák tiszteletben! A gyászoló család
Mély megrendüléssel fájó szívvel tudatjuk, hogy a felejthetetlen férj, és drága édesapa TYUKODI JÓZSEF életének 72. évében elhunyt. Temetése az egri Lajosvárosi temetőben 2018. november 17-én 11-órakor lesz, a gyászmisét követően. A gyászoló család.
Mély megrendüléssel és fájó szívvel tudatjuk, hogy PÁLOK ANDRÁS tanár életének 85. évében elhunyt. Temetése 2018. november 19-én 15 órakor lesz , az egri Kisasszony temetőben. Előtte 14.30 órakor gyászmise a temető kápolnájában. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk BÖGÖS SÁNDOR temetésén megjelentek és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Fájdalommal és a feltámadásba vetett hittel tudatjuk, hogy ZAJA ISTVÁN, a KAEV egri gyárának nyugdíjasa életének 84. évében visszaadta lelkét teremtőjének. Temetése 2018. november 16-án, pénteken 11 órától lesz az egri Hatvani temetőben, előtte engesztelő gyászmise 10.30 órától a temető kápolnájában. Gyászolja szerető családja
Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÓTA FERENC a volt PELIKÁN MOSODA ügyvezetője életének 67. évében 2018. november 9-én elhunyt. Utolsó útjára 2018. november 14-én 12.30 órakor kisérjük. Egyúttal köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akai a temetésen részt vesznek fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH ANDRÁS PÁL életének 59.évében elhunyt. Szentmisével kezdődő temetése 2018 november 15-én 11 órakor lesz az egri Hatvani temető kápolnájában. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. KONCZ ISTVÁNNÉ (Vincze Mária) a Volán volt nyugdíjasa 86 éves korában elhunyt. Temetése az egri Donát temetőben 2018. november 15-én 15 órakor lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal,akik szerették és ismerték,hogy NAGY ÁRPÁD kőműves mester életének 75. évében 2018.október 26-án elhunyt. Utolsó útjára a füzesabonyi telepi (északi) temetőben kísérjük , 2018. november 15-én 13 órakor. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZAGYI ISTVÁNNÉ szül. Utasi Mária életének 84. évében elhunyt. Temetése az egri Kisboldogasszony temetőben 2018. november 14-én 14.30 órakor lesz. A gyászoló család
"Nem múlnak el, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula) Kegyelettel és szeretettel emlékezem hat éve, 2012. november 9-én elhunyt Édesanyámra, SZALAY ISTVÁNNÉ Balogh Gizellára. Nyugodjék békében. Fia
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH MÁRTA életének 69. évében hosszú , türelemmel viselt szenvedés után elhunyt. Temetése az andornaktályai temetőben 2018. november 10-én 11 órakor lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak , akik a búcsúztatáson résztvettek és utolsó útjára elkísérték. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CZIBIK MÁRTON 81. évében hosszas betegség után elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2018. november 13-án 11 órakor lesz. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal , akik ismerték és szerették , hogy BÖGÖS SÁNDOR felejthetetlen férj, drága édesapa, nagypapa és dédpapa a volt KAEV norma csoport vezetője 87 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2018. november 12- én délután 15 órakor lesz a Kisasszony temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lukács Melinda 2018. október 28-án, életének 47. évében elment közülünk Felejthetetlen halottunk búcsúztatója 2018. november 14-én 11 órakor lesz a Lajosvárosi temetőben Drága emléke szívünkben él! „Éltem - és ebbe más is belehalt már.” /József Attila/
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BOZSIK ÁGOSTON 2018. október 27-én 92 éves korában elhunyt. Búcsúztatása és temetése a káli római katolikus templomban 2018. november 13-án 15 órakor lesz. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HUGLI ERNŐNÉ szül. Mlinkó Anna életének 95.évében hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése 2018. november 07-én 11 órakor lesz az egri Kisasszony temetőben. Előtte 10.30 órakor engesztelő gyászmisét tartunk a temető kápolnájában. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy SÜTŐ KÁROLY életének 73. évében elhunyt. Temetése 2018. november 6-án 13.30 órakor lesz a felnémeti temetőben. A gyászoló család
gyöngyös / 14 perce
Születésnapot ünnepelt a Katona úti tagóvoda
H. É.
Érdemes vigyázni / 41 perce
Halálos is lehet az influenza
Fábos Erika
Baleset-megellőzés / 1 órája
Ittas vezetőket állítottak elő megyénk rendőrei
Heol
hang / 1 órája
Mesterséges hallás segíti Weisz Fannit a beszédben
EGER / 1 órája
Egerből Európáig és vissza: itthon is bemutatja új lemezét az Ethnofil
Lőrincz Rebeka
Gu­in­ness-re­kor­d / 1 órája
Botond rúgását még Chuck Norris is megirigyelné