Hirdetés

2019.02.14. 13:00

Megkezdődött a kéttannyelvű oktatás a Tinódiban

Három tantárgyat angolul tanulnak a gyerekek.

Egerben egyedülálló programot indított a 2018/2019. tanévben az egri Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskola.

Valóban különleges vállalkozásba fogtunk, hiszen a megyeszékhelyen nincs általános iskolai szintű két tanítási nyelvű oktatás. Így nem csak az iskolánkat választó gyermekek és szüleik számára biztosítunk magas szintű nyelvoktatást, hanem a térség oktatási palettáját is egy eddig hiányzó, de fontos színfolttal gazdagítjuk.

Mi indokolja a nyelvtanításnak ezt a sajátos formáját?

A kéttannyelvű oktatás a magyar oktatási rendszer egyik sikertörténete. Nem csak magának az idegen nyelvnek a stabil elsajátítását segíti már fiatal korban, hanem az intenzív kommunikációs környezetnek köszönhetően támogatja az anyanyelvi készségek, és a tanulási képességek fejlesztését, a sikeresebb középiskolai és magasabb tanulmányok megalapozását is.

Milyen előzményekkel indult a program, és milyen szakmai feltételeknek kellett megfelelni a bevezetéshez?

Iskolánk már több éve foglalkozott emelt szintű angol nyelv oktatással, növekvő érdeklődés és eredményesség mellett. E tapasztalatok birtokában a tantestület, különösen az angol nyelv szakos kollektíva kellő elhivatottságot érzett ahhoz, hogy szintet lépjünk, ezért kértük a fenntartó Egri Tankerületi Központtól a program bevezetésének engedélyezését, amely találkozott az oktatási kormányzat támogatásával. A gyerekek az angol nyelvi órák mellett alsóban jelenleg a környezetismeret, a vizuális kultúra, valamint az életvitel és gyakorlat tantárgyakat tanulják angolul, felsőben pedig majd a természetismeret illetve biológia, az informatika és a célnyelvi civilizáció tantárgyakat fogják idegen nyelven tanulni.

Milyen követelményekkel kell annak számolnia, aki kéttannyelvűbe akar járni?

Iskolánk honlapján részletesen lehet erről olvasni, de a lényeg az, hogy a tanulók két évente szintfelmérőn vesznek részt, és csak azok haladhatnak tovább a programban, akik ezeken megfelelnek. Nyolcadik év végére az alapfokú nyelvvizsga a központilag előírt szint, de a mi nem titkolt célunk az, hogy tanítványaink ekkor már középszinten tudjanak angolul.

Van-e valamilyen felvételi vizsga?

Idén is két osztályt, és mindkét osztályban egy-egy kéttannyelvű és normál csoportot indítunk. Így elsősorban tanítót tudnak választani az érdeklődő szülők és gyermekek, és csak másodsorban döntsenek arról, hogy kéttannyelvűsök szeretnének-e lenni. Állami fenntartású iskola lévén felveszünk minden, iskolánk körzetében lakó gyermeket, a maradék helyre pedig bekerülhetnek körzeten kívüliek is, de a csoportba sorolás már az iskolavezetés joga. Ehhez hívjuk segítségül azt a képességfelmérést, amelyet március 5-6-án szervezünk meg, és amelyre iskolánk honlapján, a tinodi-eger.hu-n keresztül lehet regisztrálni. A képességfelmérésen nem angol tudást mérünk, hanem azt vizsgáljuk, hogy az adott tanuló mennyire érett az emelt szintű nyelvoktatásra. Nem mindenkinek való ugyanis ez az oktatási forma, mert már az elejétől nagyobb terhelésnek, óraszámnak vannak kitéve ezek a tanulók.

Tagintézmény-vezető: Rázsi Botond Miklós

Hogy érzik magukat az első fecskék? Hogyan folyik a munka?

Már az első féléves tapasztalatok nagyon pozitívak. A heti öt angol nyelvi és négy angol nyelven tartott egyéb óra olyan nyelvi környezetbe helyezi a gyermekeket, amelyben szinte szívják magukba az angolt. Ezt különösen segíti, hogy kettő órát anyanyelvi pedagógus tanít, az idegen nyelven tartott tantárgyakat pedig ugyanaz a tanító tartja, így nagyon koncentrált és intenzív munka végezhető. Mivel a gyerekek még a írással-olvasással is csak most ismerkednek, ezt a tevékenységet a lehető legjátékosabban kell művelni, főleg a szóbeliségre és a tevékenykedtetésre helyezve a hangsúlyt. Éppen ezért a gyerekek nagyon szeretik ezeket az órákat, szívesen tanulnak és szépen haladnak.

Hogyan ismerkedhetnek meg a programmal az érdeklődők?

Február 13-án, 20-án és március 2-án tartunk nyílt napokat, melyek részleteiről iskolánk honlapján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában