hirdetés

2018.11.21. 15:31

Szintetikus vagy természetes? Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krém kismamáknak

A várandósság idején a gyógyszerszedéssel vigyázni kell. De mit tegyen a kismama, ha mégis fájdalomcsillapítóra szorul? Nem feltétlenül kell összeszorított foggal szenvednie! A mozgásszervi fájdalmak enyhítésére kaphatók olyan gyógyhatású gyógynövénykrémek is, amelyek alkalmazása terhesség második felében már megengedett.

A terhesség, a sokszor jelentős mértékben megnövekvő testsúly és a hormonális változások összessége megviseli az anyai szervezetet. Az utolsó hónapokban, amikor a baba rohamos növekedésnek indul, nagyon sokan panaszkodnak lábfájásra, derékfájásra, hátfájásra, ízületi fájdalomra is.

Az izomhúzódásból, helytelen testtartásból eredő hátfájás vagy derékfájás ellen a legtöbben bekapnak egy szem fájdalomcsillapítót. Nem úgy a kismamák! A szokásos fájdalomcsillapító gyógyszerek jelentős része a várandósság első és utolsó harmadában nem használható, mert fejlődési rendellenességeket, illetve az utolsó hónapokban szülési komplikációkat is okozhatnak.

A legtöbb kismama ezért kisbabája egészségének védelmében inkább szenved, minthogy fájdalomcsillapítót szedjen. Pedig a mozgásszervi fájdalmakat nemcsak a tabletták, hanem a sokkal kíméletesebb gyógynövénykrémek is enyhíthetik!

Miért kell vigyázni a várandósság alatt a fájdalomcsillapítók szedésével?

A mozgásszervi fájdalmak ellen leggyakrabban szedett gyógyszerek az úgynevezett nem-szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek csoportjába tartoznak. Ezek közül néhány hatóanyag többféle kiszerelésben,

• tabletta

• krém

• illetve tapasz

formájában is kapható.

Mi velük a probléma terhesség idején? A várandósság első harmadában alakulnak ki a magzat létfontosságú szervei. Ezen időszak alatt a nem-szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása mellett a vetélés vagy fejlődési rendellenességek kockázata fokozott. A szülés előtti hónapokban pedig vérhígító tulajdonságaik miatt növelhetik a vérzésveszélyt a szülés megindulása esetén, illetve ekkor is károsíthatják még a fejlődő szervezetet. A méhösszehúzódásokat gyengítő hatásuk a szülés elhúzódásához vezethet.

A nem-szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémek használata is veszélyes lehet?

Röviden szólva igen, különösen akkor, ha ezek a krémeket hosszabb időn keresztül, nagy adagban alkalmazzák. Ezeknek a krémeknek a leggyakoribb hatóanyagai közé

az ibuprofen

a diklofenák

és a naproxen tartozik.

Ezek az anyagok a bőrön át felszívódva szintén a véráramba kerülnek, bár kisebb mértékben, mint a szájon át szedett gyógyszerek esetén. Ennek ellenére használatuk különösen a terhesség utolsó három hónapjában általában nem javasolt.

 

Mit tehet a kismama a várandósság alatt jelentkező mozgásszervi fájdalmak ellen?

A várandósság első három hónapja alatt általában nem javasolt semmilyen gyógyszer, fájdalomcsillapító krém vagy növényi kivonat használata. Szerencsére a mozgásszervi panaszok nem is ebben az időszakban merülnek fel. A derékfájás, hátfájás, lábfájás általában a terhesség vége felé jelentkezik. Kialakulásuk oka a baba egyre növekvő súlya, az ízületek, szalagok stabilitásának változása, illetve az egyre jobban domborodó pocak miatt változó testtartás. Kezelésükre ebben az időszakban egyes izomlazító, fájdalomcsillapító hatású gyógynövénykrémek alkalmazása már engedélyezett.

Milyen gyógynövénykrémek használhatók biztonságosan?

A gyógyszernek nem minősülő gyógynövénykrémek összetevőivel általában nem végeztek olyan vizsgálatokat, amelyek igazolnák vagy kizárnák a magzatkárosító hatást. A legtöbb készítmény alkalmazása ezért a terhesség alatt nem javasolt. Kapható azonban néhány olyan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krém is, amelyek használata a negyedik hónaptól kezdve már megengedett. Melyek ezek a gyógyhatású készítmények?

• Rozmaring, kámfor és mentol tartalmú krém ízületi, izom- és reumatikus fájdalmak ellen

A rozmaringolaj a kezelt terület helyi keringésének élénkítése révén fejti ki izomlazító, gyulladáscsökkentő hatását. A mentol és a kámfor pedig a bekent terület azonnali hűsítésével járul hozzá a fájdalomérzet enyhítéséhez.

• Gyógynövény tinktúra tartalmú krém kámforral

A terhesség második harmadától kezdve alkalmazható gyógyhatású készítmény vény nélkül kapható. A válogatott gyógynövények keverékéből készült krém szintén a helyi keringés serkentése révén segíthet a reumatikus és mozgásszervi fájdalmak enyhítésében.

A várandósság hónapjai alatt felmerülő panaszait, tüneteit, illetve azok kezelésének módját feltétlenül egyeztesse kezelőorvosával! A természetes növényi kivonatok a mellékhatások tekintetében kíméletesebbek lehetnek ugyan, mint egyes szintetikus gyógyszerek, de a terhesség semmiképpen sem a gyógynövénykúrák ideje. A vény nélkül kapható készítmények alkalmazását is beszélje meg orvosával! A gyógynövénykrémek csomagolásában szereplő használati utasítás tartalmazza a terhesség alatti használatra vonatkozó információkat is. Az adott készítmény megvásárlása előtt feltétlenül érdemes megérdeklődni a patikában, hogy annak alkalmazása javasolt-e a babavárás ideje alatt.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában