beruházás

2021.06.05. 09:00

Javulhat az ivóvíz minősége Váraszón és Erdőkövesden is

Két észak-hevesi településen évek óta probléma a romló vízminőség. A két falu ingatlanjait egy – Váraszón található – vízműtelep látja el évtizedek óta, ám ez felújításra szorul.

B. K.

Először 2013-ban merült fel a szándék a korszerűsítésre, mivel egyre több lakossági észrevétel érkezett, hogy tenni kellene az ihatóbb, egészségesebb vízért.

Jó hír az ott élőknek, hogy sikeres pályázat révén 260 millió forintot fordíthatnak egy új kút kiépítésére, illetve a régi rendbetételére. Halla Istvántól, Erdőkövesd polgármesterétől megtudtuk, hogy a munkaterületet ma adják át, s hamarosan hozzálátnak a kivitelezéshez. Ha minden rendben halad, várhatóan jövő év őszén adhatják át a megújult kutakat.

Korábban az európai uniós pályázatok között volt olyan, amelyre az önkormányzatok jelentkezhettek. Mégpedig azok, ahol az ivóvízben hat vizsgált anyag – arzén, bór, fluor, nitrát, nitrit és ammónium – valamelyike a megengedett határértéket túllépi. A váraszói ivóvízben ez az ammóniumnál áll fenn. A két önkormányzat emiatt indulhatott a pályázaton. Mindez kényszerűség is volt, mert a nem megfelelő minőségű ivóvízzel rendelkező önkormányzatokat kötelezték a helyzet javítására.

Várhatóan jövő ősszel adhatják át a már megújult kutakat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!