tanácskozás

2021.10.19. 13:00

A döntések útját követték nyomon az egri várban

Országos tanácskozást tartottak az egri erődben a szakemberek a hazai várak történetéről az elmúlt héten.

M. H.

A Dobó István Vármúzeum és a Vártörténeti Műhely kétévente rendezi meg a közel négy évtizedes múltra visszatekintő szakmai konferenciáját. Idén október 14-én és 15-én került sor a programra Végvárak, döntések és döntéshozók címmel.

A fórumról Pappné Fe­jér Ingrid muzeológus a Heolnak elmondta, a konferenciasorozat mára a hazai kora újkorral foglalkozó történeti kutatás egyik legrangosabb műhelyévé vált. Ezúttal a résztvevők a döntések útját követték nyomon a kora újkori politikai, gazdasági, katonai központoktól a csataterekig. Az előadások három nagy témakör köré csoportosultak.

Az ismertetők egy része a nemzetközi politikai, gazdasági, katonai döntéshozatal intézményei­vel, szereplőivel foglalkozott, a másikban a kutatók a hadvezérek döntéseit elemezték a csaták és a városromok tükrében. A harmadik témaként a magyar katonai és politika elit döntési lehetőségeit vizsgálták meg.

Ebben az évben is több hazai felsőoktatási intézmény kutatói tartottak előadásokat a Dobó-bástyában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!