tanműhely

2021.10.23. 11:00

Fémhajlítás, csavarozás és préselés a kerekharaszti fesztiválon

Háromnapos szakmafesztivált tartottak a napokban a hatvani Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (DISZI) kerekharaszti tanműhelyében.

L. L.

A Heves Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó intézményben az volt a rendezvény célja, hogy az általános iskolák nyolcadikosai munkavégzés közben tapasztalhassák meg a különféle szakmák gyakorlati fogásait. Nem volt titkolt szándék az sem, hogy a bemutatók által megkedveltessék velük a kétkezi munkák kínálatát.

A szakképzési centrum hatvani s kerekharaszti intézménye kilencszáz tanulónak biztosít hangsúlyos gyakorlati foglalkozásokat. Figyelembe veszik a környéken működő kis cégek és nagy vállalkozások munkaerőpiaci ­igényeit, ezért csak olyan képzést indítanak, amire szükség van a munka világában.

A DISZI szakmafesztiválján mind a fiúk, mind pedig a lányok érdeklődéssel próbálgatták a fémipari szerszámokat. A fémhajlítás és a formára vágás során talán a plazmavágó használatát találták a legérdekesebb munkafolyamatnak. A Damjanichban erős szempont a környezettudatosság, ezért aztán a kísérletező kedvű tanulók a PET-palack-prést is kipróbálhatták, tudatta az intézmény.

Egyszerű, ugyanakkor különleges kérdések is felmerültek. Így például: mitől ég a lámpa? Mi hajtja az autót? Hogyan kell térkövet lerakni? Hogyan kell összecsavarozni egy fiókot?

Ezek is érdekelhetik