Rövidhírek

2021.12.10. 19:43

Parkoló-, jegykiadó automaták a Szalajkában

Automatizált parkolórendszert épített ki a településen, az erdészeti nagy parkolóban az Egererdő Zrt.

T. B.

 Az állami erdőgazdaság tájékoztatása szerint a beléptetősorompónál és -automatánál megállva, gombnyomásra jegyet kell kérniük a gépjárművel érkezőknek, majd behajthatnak a parkolóba. 

A kirándulás után a parkolási díjat két automatánál fizethetik ki a vendégek, az összeg a gépjárműtől függően változik. A parkoló elhagyása rendszámfelismerő kiléptetőrendszerrel működik, így a megfizetett parkolási díj alapján automatikusan felnyílik a sorompó. Mobiltelefonos fizetésre nincs lehetőség, csak készpénzzel vagy bankkártyával lehet kiegyenlíteni a díjat az automatánál. 

Megmarad ugyanakkor annak a lehetősége is, hogy a kirándulók autóval közelítsék meg a Tótfalusi-völgyön keresztül a Kalapat-kilátót vagy a Bükk-fennsíki túráik kiindulópontját, az Olasz-kaput. A fizetőautomatáknál úthasználati napi engedélyt is válthatnak a kirándulók. 

Az Egererdő Zrt. egyelőre tesztüzemben működteti a rendszert, amely jövő év januárjától válik élessé. A személygépkocsik és motorkerékpárok óránként 300, naponta kétezer forintért parkolhatnak, az autóbuszoknak, a teherautóknak 600, illetve négyezer forintot kell fizetni. Az első tíz perc ingyenes. 

A Szalajka-völgy úthasználati díja autók, motorok után 2500 forint naponta, az ezt fizetőknek a parkoló használata ingyenes. Az úthasználat és a parkolás is a reggel héttől este kilenc óráig tartó időszakra vonatkozik. Az új rendszerrel kapcsolatos szabályok, árak és a diszpécser telefonszáma megtalálható a tájékoztató táblákon, a parkoló több pontján. 

A parkolási automatákon felül az Egererdő Zrt. a kisvasút indítóállomása mellett fölállított egy kisvasúti jegyautomatát elsősorban azért, hogy az utazni vágyóknak minél kevesebb időt kelljen várakozással tölteniük a forgalmasabb időszakokban. Ennél az automatánál is csak készpénzes vagy bankkártyás fizetési lehetőség van, mobillal nem lehet jegyet vásárolni. Az automatából az erdőgazdaság tájékoztatása szerint csak egy útra szóló jegyet lehet venni. 

 

Sorompók a nagy parkoló bejáratánál 

Fotó: Vigh Ilona, Egererdő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában