Városkép

2022.04.13. 09:00

Minibiokerteket és közösséget építenek a civilek Egerben

Az Életfa ­Környezetvédő Szövetség a MÁS Kert összefogásával a héten kezdett neki a város első magaságyásos közösségi kertjének kialakításához. A helyszín a frissen átadott egri Civil Ház udvara. Mi is bekukkantottunk, hol tartanak a munkákkal.

Barta Katalin

Skultéti Bernadett, a MÁS Kert vezetője is besegít Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotók: Huszár Márk

Az Életfa Környezetvédő Szövetség a MÁS Kert összefogásával a héten kezdett neki a megyeszékhely első magaságyásos közösségi kertjének kialakításához. A helyszín a frissen átadott egri Civil Ház udvara. Az előkészületekbe civilek is bekapcsolódtak. Ottjártunkkor épp a kereteket illesztették össze, ahová hamarosan zöldhulladékkal megágyazott föld kerül a városgondozás jóvoltából. 

Skultéti Bernadett-től, a magaságyásos kerttechnológiával foglalkozó Más Kert egyik alapítójától megtudtuk, egyelőre a harminc négyzetméternyi zöldterületen nyolc magaságyást építenek, ahol nyolc-tíz család vagy kisebb közösség tud majd idényzöldséget, fűszernövényeket termeszteni. Csathó Tibor, a szövetség vezetője elmondta, korábban is volt már kísérlet a városban hasonló kezdeményezésre, de elhalt. Később alkalmas területet nem találtak a célra. 

Szerencsére most minden összejött. A szükséges anyagok árát a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nyílt pályázatán nyerték, amelyre tavaly de­cemberben lehetett benyújtani olyan ötleteket, amelyek a közösségépítést, a fenntarthatóságot garantálják. – Márciusban kaptuk a visszajelzést, hogy megyében két projektet támogatnak, az egyik a miénk. Ez 800 ezer forintos összeget jelentett, amelyből hozzáláthattunk a munkához. Ebből vásároltuk meg a szükséges anyagokat – mondta Bernadett.  

S hogy ki fogja a magas-ágyásokat megtölteni, majd pedig gondozni? A várakozás szerint olyan egri polgárok, akik társasházban vagy panelben élnek, nincs kertművelésre alkalmas területük, mégis szeretnének kertészkedni, közösségben tölteni az időt. Szóba jöhetnek olyan civil szervezetek is, melyek szívügyüknek tekintik egy kis, hasznos zöldfelület gondozását a történelmi belvárosban. Aki szeretne magának majd egy kis parcellát a közösségi kertből, előnyt élvez, ha besegít a munkába. Utána jöhet a folytatás más városrészekben is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!