Segítség

2022.05.13. 21:00

Sárgyűjtőhelyeket létesíthetünk a környezetünkben a hasznos madarainknak

B. K.

Nehezen indul az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füsti fecskék költése idén tavasszal is. A korábbi elhúzódó hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik. Ráadásul a jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú településeken a mind gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen sarat találniuk, amivel tatarozhatnák, megépíthetnék fészkeiket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ezért azt javasolja, hogy a meglévő természetes és a kihelyezett mesterséges fészkek, fészektelepek közelében minél több helyen létesüljenek sárgyűjtőhelyek. Ezeket április második felétől legalább május végéig, a folytatódó aszály esetén a másodköltés kezdetekor, június végétől néhány újabb hétig érdemes működtetni. 

A helyzetet tovább nehezíti az utcai kutak megszűnése s a hazai legelő- és háztájiállat-tartás összeomlása, melynek következtében eltűntek a jószágitatók, útszéli pocsolyák. 

Ezen segíthetünk kerti, útszéli sárgyűjtőhelyek létesítésével és fenntartásával. A legkézenfekvőbb megoldás, ha kisforgalmú utak földes padkáján – a homokos, apró kavicsos padka nem jó, mert ezek nem tapadnak jól –, illetve gyártelepek udvarán slag vagy vödör segítségével asztalnyi területet jól beiszapolunk. Ott addig locsoljuk a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni. Ezt követően már csak annyi a dolgunk, hogy az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően néhány naponta újralocsoljuk a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt - hangsúlyozza közleményében Orbán Zoltán, az MME sajtószóvivője. 

Címkék#fecskék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!