Rövidhírek

2021.10.07. 09:00

A kortárs irodalmat taglalják Egerben

Bemutatták hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet lexikonprogramjának keretében készült Magyar irodalmi művek 1956–2016 című könyvet az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Tittel Pál könyvtárában.

M. H.

A lexikont dr. Kusper Judit, az EKKE nyelv- és irodalomtudományi intézet vezetője ismertette. Elmondta, a kötet célja, hogy pótolja az 1956 utáni korszakról született irodalomtörténeti írások hiányosságait. Erre van most a legnagyobb szükség, hiszen a közoktatást a klasszikus irodalom uralja, a kortársakkal találkoznak a legkevésbé.

Hozzátette, a lexikon nem szerzőket, hanem műveket helyez a középpontba. Falusi Márton, a könyv egyik főszerkesztője és szerzője elmondta, a mű átfogja a teljes kortárs irodalmat, nem szelektál világnézeti, ideológiai szempontból. A 960 oldalas kötet műközpontú, felhívja a figyelmet a magyar literatúra gazdagságára, és egy szerzőtől legfeljebb öt művet szerepeltet. Bednanics Gábor és Balogh Gergő, az EKKE oktatói is beszélgettek a műről.

Címkék#irodalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!