projekt

2021.07.18. 17:00

Barlangokat és denevéreket is óvnak a BNPI munkatársai

Két pályázat eredményét mutatta be csütörtökön a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Felsőtárkányban. A szervezet barlangok és denevérek megóvására 380, földvárak bemutatására 180 millió forintot kapott.

T. B.

Az eseményen Rácz András környezetügyért felelős államtitkár elmondta, a BNPI területén 89 ökoturisztikai létesítmény található, látogatószámuk 2010 óta duplájára, kétszázezer fölé nőtt. A BNPI kezelésében 1200 barlang van, ezek is népszerűek. Minden regisztrált nemzeti parki látogatás harmada barlangi túra.

Szántósi Rafael, Felsőtárkány polgármestere örül, ha turisták jönnek a ­településre, a BNPI látogatóközpontja jó oktató munkát végez, iskolásaik is évente fölkeresik. Gratulált munkájukhoz, s ők is népszerűsítik programjaikat a maguk eszközeivel.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója kifejtette, hogy igyekeznek minél több területet jobb állapotba hozni, s alapfeladatuk az oktatás, az élettelen és élő természet védelme is. Tizenkét év alatt 17 milliárd forint uniós forrást nyertek ilyen projektekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!