megemlékezés

2021.07.15. 09:00

Emléktáblát avatnak a Dsida Baráti Kör tagjai Egerben

B. K.

Ebben a kertes családi házban alakult meg közel negyedszázada a Dsida Jenő Baráti Kör, mely hármas célt tűzött ki maga elé: névadója emlékének ápolását, a határon túli magyar művelődés népszerűsítését és Eger kulturális életének gazdagítását. Itt tartották évenként ismétlődő nyári tanácskozásaikat és közös karácsonyi ünnepeiket.

A márványtáblával a Beregszászért Alapítvány ajándékozta meg a kört. Ezzel a közösséggel régi baráti kapcsolatot ápolnak az egriek.

Dr. Lisztóczky László irodalomtörténész, a Dzsida Jenő Baráti Kör alapító elnöke a július 24-én, délután négy órakor kezdődő esemény előzeteseként lapunknak elmondta, a költő 1914 és 1918 között édesanyjával és öccsével, Aladárral, a későbbi jeles színművésszel Beregszászon lakott. Ott fejezte be elemi iskolai és kezdte meg gimnáziumi tanulmányait. Az édesapát, Dsida Aladárt, aki mérnöktiszt volt, őrnagyi rangot ért el az Osztrák–Magyar Monarchia közös hadseregében, az I. világháború kitörésekor fontszolgálatra hívták. Az édesanya egyedül maradt a két gyermekkel, és beregszászi szüleinél keresett menedéket.

A magyar többségű kárpátaljai városban két márványtábla őrzi a költő emlékét: az egyik a vasútállomás, a másik a gimnázium falán látható. Az egri tábla avatásán itt lesz a Beregszászért Alapítvány küldöttsége, velük beszélgetnek majd a vendéglátók.

Az új márványtáblát ünnepélyes keretek között avatják föl. A Dsida Jenő Baráti Kör ebből az alkalomból kibővített vezetőségi ülést tart – tudatta lapunkkal dr. Lisztóczky László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!