vérszívók

2021.06.16. 19:00

Folytatódik a szúnyogok gyérítése Heves megyében

Az országos szúnyoggyérítési program idén április 22-én indult, azóta folyamatosan zajlott a lárvák elleni biológiai védekezés.

B. K.

A hűvösebb időben a szúnyogok fejlődése lassú, így ez a módszer elegendő volt az ártalom megelőzésére. Az elmúlt időszakban lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt azonban számos ideiglenes tenyészőhely alakult ki, amelyekben a meleg időjárás hatására a lárvákból rövid idő alatt kifejlődtek a szúnyogok.

A következő napokban az ország tizenhárom régiójában földi kémiai gyérítést végeznek. Megyénkben főként a Tisza-tónál lesznek ilyen kezelések – tájékoztatta lapunkat a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A kifejlett szúnyogok gyérítésére szolgáló készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki, elsősorban a települések lakott belterületén. Kétféle módszert használnak a szakemberek. A melegködképzéses technológia során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható. A másik, eljárásnál szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő a közlekedést nem zavarja, ezért városias területeken főleg ezzel az eljárással találkozhatunk.

A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, s néhány óra alatt a hatóanyag lebomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés – szögezi le a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!