MŰVÉSZET

2021.06.08. 11:00

Huszonegy amatőr megyei alkotó nevezett be a fotóművészeti szemlére

Egy borsodi fotópályázathoz csatlakoztak 1969-ben a Heves és Nógrád megyei fotósok, s ezzel létrejött az Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemle.

Sz. I.

A képeket akkor a Miskolcon rendezett tárlaton mutatták be, majd az egyes megyék fotóklubjai évente felváltva adtak otthont a szemlének.

A sorrendben 50. szemle rendezési joga a Heves Megyei fotóklubot illette meg, erre az eseményre azonban a pandémia miatt csak késve, a múlt hét végén kerülhetett sor. A pályázatra ötven fotográfus 326 színes és 304 fekete-fehér képpel nevezett be. Az Agria Pláza kihelyezett galériájában – a hagyományoknak megfelelően – a legmagasabb pontszámmal értékelt hetvenhét alkotás került paravánra.

– Ez a helyszín azért jó választás – utalt rá a tárlatot megnyitó Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) elnöke –, mert nemcsak a szűk érdeklődői kör, hanem az itt időző vásárlók figyelmét is felkelhetik a képek.

A kiállítás alkalmával adták át a szemle díjait. A MAFOSZ nagydíját a Heves megyei klub tagja, Szerencsi Gábor vehette át. A kollekció különdíját Herpai Imre érdemelte ki, aki a színes kép kategória első helyezettje is lett. A második díjat Szerencsi Gábornak ítélték oda. A kategória különdíjával Szlovák Sándornét jutalmazták. A monokróm kategóriában Szabó Zoltán különdíjas felvétele révén is megyei siker született.

Horváth Imre szerint a falra került képek abban különböznek az átlagos fotóktól, hogy az alkotók sajátos ábrázolásmódja nagyobb vizuális élményt nyújt a szemlélőknek. A tárlat június 27-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!