Mátra

2021.09.28. 15:00

Már tart a vadászati idény, vigyázzunk az erdőben!

Megkezdődött a vadászati főszezon a Mátrafüredi Erdészet területén, hívja fel a figyelmet Gyöngyös polgármesteri hivatala.

Sz. Sz. I.

Jelenleg egyéni vadászatok zajlanak, ezért út- vagy területlezárásra nem kell számítani, de ­vadászidőben, azaz sötétedés előtt, illetve virradat után ­két-három órával az erdőben hallhatók a lövések. Dudás Béla, a Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének ­vezetője arról tájékoztatott, hogy társas vadászatkor az erdészet átmenetileg lezárhat túraútvonalakat, területeket­.

– Az elmúlt években a sertéspestis állategészségügyi protokoll nem tette lehetővé a társas vadászatokat, így lezárások sem voltak. November és január között újra elképzelhető egy-egy napra ilyen korlátozás. Erről minden esetben tájékoztatjuk a lakosságot a helyi médiában, illetve közösségi oldalunkon – mondta Dudás Béla.

A szarvasbőgési időszakban eddig hét bika esett el, a szezon végére huszonöt bikát kell kilőniük, összesen több mint kétszáz szarvas kilövése szerepel a tervben. A vadászati szezon február végéig tart.

Óvintézkedések

A Mátrafüredi Erdészet felhívja a figyelmet, hogy a vadászat során különféle szabályok vonatkoznak a vadászokra és a túrázókra egyaránt. A vadász kötelessége mindezeket betartani, tevékenysége során nem veszélyeztetheti az élet- és vagyonbiztonságot. A túrázóktól kérhetik, lehetőleg ne tartózkodjanak az adott napszakban a vadászterületen, másrészt, ha mégis ekkor túráznak, akkor ne térjenek le a kijelölt túrautakról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!