társadalombiztosítás

2021.07.21. 11:00

Sok fiatalnak fizetnie kell az idei év végén

Az idén érettségizett, illetve felsőfokú oktatási intézményben diplomát szerzett fiataloknak, akik nem folytatják tovább a tanulmányaikat, számolniuk kell azzal, hogy hamarosan fizetniük kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, azaz a társadalombiztosítást (tb). Ebben az esztendőben ez az összeg havonta nyolcezer forint. Ez a feltétele az ingyenes orvosi ellátásnak.

B. K.

Érdemes tehát kinek-kinek megnézni azt, hogy meddig jogosult az ingyenes orvosi ellátásra, ami egyébként a diákigazolvány érvényességéhez igazodik. Akinek ez évben tavasszal szűnt meg a tanulói vagy a hallgatói jogviszonya, annak október 31-ig nem kell fizetnie a járulékot. Ezt követően további 45 napig jár még az ellátás, ha a jogviszony a megszűnése előtt legalább 45 napig folyamatos volt – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatójában.

Mivel májusban ismét meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet, ezért a köznevelésben tanulóknak a 2019/2020-as és a most végződött tanévre szóló érvényesítő matricái még mindig érvényesek. Hasonlóképpen a felsőoktatásban képzést kapott hallgatóknak a 2019/2020-as, illetve a most befejeződött tanév első és második féléves matricája. Azok a tanulók, akik nem a most lezárt tanévben vagy a tavaszi félévben végeztek, hanem már korábban, már csak a közlekedési eszközökön jogosultak a plasztikkártyával járó kedvezményekre, a tb-t immár fizetniük kell.

Ha tehát az érettségi vagy a diploma megszerzése után nem tanul tovább a fiatal, illetve munkát sem vállal – és egészségügyi ellátásra más jogcímen, például szociálisan rászorultként sem jogosult –, akkor idén december 16-ától, azaz a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie átutalással vagy éppen csekken.

A határidő mindig a tárgyhónapot követő 12-e, tehát a novemberit december 12-ig kell befizetniük a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla elnevezésű, 10032000-06055826 számú számlára. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni.

Természetesen arra is van lehetőség, hogy esetleg más személy vagy szervezet fizessen a fiatal helyett. Ebben az esetben a NAV jóváhagyására van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!