művészet

2021.11.26. 19:00

Válogatott kiállítással mutatkozott be a hatvani szobrászművész

Életművének összegyűjtött és válogatott kiállításán mutatkozott be a hatvanéves Szpisják Pál szobrászművész.

L. L.

Izgalmas tárlatot nyitottak

Forrás: Albert Péter

A boldogi mestert inspirálja a közvetlen környezete, családja, otthona. Ugyanakkor történelmi léptékkel is méricskél. Legendás szoboralakjai az országban és Európa-­szerte megtalálhatóak.

Szobrai és érmei mellett a festészetében is keresi a művészi kifejezés rá jellemző eszközeit. Linómetszetei is láthatóak a kiállításán. Az utóbbi időben az úgynevezett ágszobrászatban találta meg önmaga megújulásának anyagát. Az organikus művészetben lépeget egyre előre, elszántan és precíz kidolgozással. Soha nem sajnálja az időt, hogy a szobor elkészítése előtti folyamatban megtalálja a legalkalmasabb ágat, fadarabot, nádcímert, szőlővenyigét vagy akár bárminő növényi termést.

A sámánfa című ágszobrával, a rajta lévő gyertyákkal a koronavírus-járvány sok-sok áldozata előtt tiszteleg. A szobron lévő növényi termésekkel a vírusokat szimbolizálja. Szpisják Pál életmű-kiállítása a Hatvani Galéria alsó és felső szintjén tekinthető meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!