Pogonyi Márton

2019.11.28. 07:00

Advent, avagy vásárlás és vásárlás

Advent idején nagyon sok ember fejvesztve készülődik, boltba jár, ajándékot gyárt, díszíti a lakását. De sokan elmulasztják az évnek e csodálatos pillanatának az örömeit.

Neumann János Gimnázium

Az első kérdés, ami felmerülhet bennünk, hogy kinek mit ajándékozzunk. Sokakat már ennek a döntésnek a meghozatala is frusztrálttá tehet. Hiszen nem mindegy, hogy amit ajándékozunk tetszeni fog-e vagy nem. Sokszor az is előfordul, hogy kifogyunk az ötletekből.

Ilyenkor van, aki kézzel készít ajándékot. Egy ilyen kézműves ajándék sokkal közvetlenebb, mint a boltban vásárolt. Az elkészítése is meghittebb, mint megvenni valamit. Ám ezzel manapság a kisgyerekeket nem nagyon lehet levenni a lábukról.

A plázák megtelnek emberekkel, mindenki rohan egyik üzletből a másikba, és igyekszik kipipálni az ajándékokat a listájáról. De ha arra gondolnánk, hogy ezzel a vásárlással mennyi örömet fogunk csalni egy ismerősünk arcára, sokkal boldogabb lenne a készülődés.

Nem a rokonaink az egyetlenek, akik örülnek majd a megvett terméknek, hanem a cégek, akik eladják azt. Hiszen ők ebből a sokak által káosznak gondolt adventi időszakból rengeteg pénzt keresnek. Azok az emberek pedig, akik a pénztárgép mögött állnak, talán még nagyobb stresszen mennek keresztül, mint a vásárlók. Hiszen nekik kell szembesülni a rohanó tömeggel.

A karácsony kihagyhatatlan eleme a karácsonyfa. Felmerülhet bennünk, hogy most vegyünk-e igazi fenyőt, ami szintén problémákkal jár. Először is, ki kell választani majd elhozni az árustól, belefaragni az állványba és nem is beszélve a lehullott levelek takarításáról. Vagy fektessünk be egy műfenyőbe, ami évek múlva is ott lesz a családnak, de kevésbé hangulatos.

És ha már mindent megvettük sincs vége az idegeskedésnek. Még fel kell díszíteni a lakást és a karácsonyfát. Ilyenkor előfordul, hogy kitör egy kisebb-nagyobb vita arról, hogy milyen égősort akasszunk és hova, vagy melyik gömb hova kerüljön a fán.

Szerintem advent idején sokan túlstresszelik magukat, ahelyett, hogy lelassítanának és élveznék egy kicsit a pillanatot, amit meghitt környezetben a családjuk társaságában tölthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!