Kusper Lili

2019.11.14. 07:00

Feltűnési viszketegség vagy valódi kihívás?

Az internetes kihívások már az internet megjelenése óta jelen vannak, de nagyobb figyelmet csak az utóbbi tíz évben kaptak.

EKE Gyakorlóiskola

Mosókapszulás kihívás is van. Veszélyes! Beküldött fotó

Vannak közöttük kedves, jópofa kihívások. Nekem ezek közül a kedvencem a Facebookon nemrégiben elterjedő mozgalom a szülők között. Az „olvass mindennap a gyerekednek 15 percet” kihívás mindenképpen jó célt szolgál.

De a hírnevükért a veszélyesebb kihívások felelősek. Ugyan még a veszélyesebb kihívások között is vannak olyanok, melyek jó célt szolgának (pl. ASL Ice Bucket Challenge), többségük viszont értelmetlen, sőt veszélyes. Például só + jég kihívás: sóval be kell kenni a bőrt, majd jeget helyezni rá. Ezek kémiai reakcióba lépnek egymással, és égési sérüléseket okoznak. Felmerül a kérdés: Miért csinálna bárki ilyet önszántából? A legnépszerűbb magyarázat az, hogy a fiatalok fel szeretnék hívni magukra a figyelmet, és népszerűek szeretnének lenni társaik körében. Ki kell hogy ábrándítsalak titeket, attól nem lesztek tinisztárok, hogy megesztek egy mosókapszulát. A mondat első fele sem igaz: középkorú vloggerek készítenek videókat arról, hogy megesznek egy kaktuszt nézettség reményében. (Ezen videók megtekintését senkinek se ajánlom.)

Mosókapszulás kihívás is van. Veszélyes! Beküldött fotó

Összegezve: szerintem ezeket a kihívásokat azok csinálják meg és veszik videóra, akik népszerűek szeretnének lenni az interneten. S mindezt miért? Mert máshoz nincs tehetségük, és elég bátornak érzik magukat ahhoz, hogy egészségüket, életüket kockáztassák. Pedig csupán felelőtlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!