Fekete Krisztina Beatrix

2019.11.28. 07:00

Kis karácsony, nagy karácsony

Kérdezősködtem kicsit a környezetemben élő családoknál, ők milyen vásárlási szokásokkal rendelkeznek.

Neumann János Középiskola

A család meghitten körbeüli a finomságokkal megpakolt asztalt, a szomszéd szobában áll a gyönyörűen feldíszített és szaloncukorral megpakolt karácsonyfa, aminek illata belengi az egész házat, a fa alatt pedig a kézzel becsomagolt ajándékok halmaza található. Ez a kép villan be mindenkinek a közelgő ünnepről, a karácsonyról, de vajon mennyire ragaszkodunk ezekhez a szokásokhoz? Egyáltalán, hogy készülődünk az ünnepre ebben a rohanó világban, amikor néha azt se tudjuk, hogy hányadika van? Kérdezősködtem kicsit a környezetemben élő családoknál, ők milyen vásárlási szokásokkal rendelkeznek.

Az emberek többsége még novemberben, vagy sokkal hamarabb beszerzi az ajándékokat szeretteinek, de így is sokan vannak azok, akik az utolsó pillanatra hagyják a meglepetések összegyűjtését. Általában a nők azok, akik korábban kezdik el a vásárlást, ezért hamarabb is esnek karácsonyi hangulatba, ami a Last Christmas rongyosra hallgatását vagy az összes karácsonyi film megnézését jelenti.

A legtöbben plázákban, majd hiper- és szupermarketekben, végül online felületeken intézik a bevásárlást. A nagyobb üzletek azért népszerűbbek, mert ott az ember mindent egy helyen megtalál, habár a sorbaállás sok bosszúságot okoz. Viszont egyre többen szeretnek kézzel készített ajándékot kapni; valahogy olyankor úgy érzik, hogy az adott embernek igazán sokat jelentenek, mert az illető képes volt órákat áldozni az elkészítéssel, ami később tökéletes díszítőeleme lehet egy háznak.

Az utóbbi években nagy dilemmát okozott a kérdés, miszerint élőt vagy műfenyőt válasszunk az ünnepre. Vannak olyan családok, akiknél már évek óta a műfenyő a nyerő, hiszen praktikus, olcsó, mert csak egyszer kell megvenni, és manapság teljesen olyanok, mint az igazi fenyőfák. Ha pedig hiányzik a lakásból a fenyőillat, akkor különböző praktikákkal könnyen varázsolhatunk, például autóillatosítóval vagy gyertyákkal. Azonban friss kutatások szerint a műfenyőkkel többet árthatunk a környezetünknek, mintha minden évben élőt vásárolnánk, mert ezeket már eleve karácsonyfa szerepre nevelik az erdőgazdaságokban. Összességében, az élőfenyő teljes életciklusa alatt jóval kevesebb mennyiségű károsanyag-kibocsátást produkál, mint a műfenyő.

A szaloncukor egy nagyon alapvető tartozéka a karácsonynak, és kifejezetten hazai jelenség. Az édesség 98 százaléka belföldön fogy el, és egyre jobban odafigyelnek az emberek a minőségre. Ellenben a jobbfajta szaloncukrok egy drágább árkategóriába sorolhatók, a többi kiadás mellett néhány családnak ez a különleges édesség elhanyagolható tényezővé válik.

Összefoglalva a felmérés eredményeit, még mindig a karácsony az egyik legfontosabb ünnep az évben, amire tudatosan készülnek az emberek. Nagyobb összeget szánnak rá, november végétől pedig a karácsonyi vásárokban hangolódnak lelkileg advent utolsó időszakára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!