Tepliczky Csenge

2019.11.28. 07:00

Más szokások, menü, de az ünnep közös

Töltelékes káposzta Erdélyben, pierogi a lengyeleknél, pandoro az olasz karácsonyi asztalon. Van, ahol tizenkét fogást kóstolnak a vacsoránál, van, ahol whiskey-vel és keksszel várják a télapót. A szokásaink különböznek, de mindannyian várjuk a karácsonyt.

Egri Dobó István Gimnázium

Adventi hangulat az egri Dobó téren. A fények játéka is ünnepi Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az asszonyok itthon korán felkelnek, sütnek-főznek, elkészítik tradicionális ételeiket, a töltelékes káposztát és a tejfölös-tehéntúrós lepényt. Amikor elkészül, hozzálátunk a lakomához, majd sor kerül az angyal hozta ajándékok kibontására is. Mindezt szűk családi körben teszik – mesélte Muszka Barna, aki Erdélyben él családjával. – Ezután a családban rendszerint csak az anya, nagymama maradnak otthon. Szentestén a kisebb gyerekek betlehemest játszanak, ami annyit tesz, hogy a faluban végigjárva eljátsszák Jézus születésének történetét. A többiek kántálni mennek, a fiatalok és a férfiak külön hirdetik a faluban minden házban egy-két énekkel a Megváltó születését – tette hozzá.

Zuzia Ziąbka Lengyelországban lakik, az ő nyelvükben a wigilia jelenti a szentestét, és ők is előbbre valónak tartják a szűk családi körben való ünneplést. A szenteste a meghittségről szól.

– Illendő megvárni a vacsorával, hogy az első csillag megjelenjen az égen – osztotta meg. Náluk is bevett szokás az éjféli istentisztelet a keresztények körében.

– Szénát teszünk az asztal alá, pénzérmét a pierogiba, és mind a 12 fogást végig kell kóstolnunk vacsoránál – avatott be a lengyelek karácsonyi titkába Zuzia.

Az olaszok Vigilia di natalénak hívják december 24-ét, melyet a családdal töltenek. 25-én általában egy kiadós ebéd vagy vacsora kíséretében ünnepelnek távolabbi rokonaikkal és közösen társasjátékoznak. Beatrice Gosparini elmondása alapján szokásaik nem sokban különböznek a mieinktől.

– Lencsét szoktunk enni, de a hal vagy hús sem hiányozhat az asztalról. Desszertnek pedig egy hagyományos olasz étel, a pandoro kerül felszolgálásra – részletezte a karácsonyi menüt.

Adventi hangulat az egri Dobó téren. A fények játéka is ünnepi Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Angliában a meghitt szenteste helyett a szülők gyermekeiket hamar ágyba bújtatják, hogy az ajándékok, melyet a Mikulás hoz, tökéletesen várják a csöppségeket karácsony napján.

– Angliában nem tejet, hanem whiskey-t és egy kis kekszet készítenek a télapónak, illetve néhány répát hű rénszarvasainak – jegyezte meg Paul Illand, aki ma már Magyarországon él. Elmondta azt is, hogy december 25-én a család közösen nyitja ki az ajándékokat, majd a családi vacsora után egy közös filmmel pihenik ki a sok ételt. Nem ritka az sem, hogy a felnőttek ilyenkor jól a pohár aljára néznek. Talán ez is az oka, hogy náluk csak 25-ét nevezik karácsonynak.

Raul Gustan El Salvadorban él, ahol különösen fontos a vallás tisztelete. Bevett szokás, hogy 24-én éjfélkor a kis Jézus-figurát elhelyezik az általuk készített jászolon, mellyel a kisded születését jelképezik. Ők ezt a napot la Noche Buenának nevezik, mely annyit tesz: az új ­este.

– Fontos még nálunk az újonnan vett ruha, illetve gyakran lövünk fel tűzijátékot az ünnep tiszteletére – emelte ki Raul.

– Fontos, hogy az egész család együtt ünnepeljen, olyan ez, mint egy nagy családi újraegyesülés minden évben – kezdte mondandóját Ronald Pabustan, aki a Fülöp-szigeteken él. – Az ünnepi asztalon mindenhol található gyümölcs és a filippin sajtkülönlegesség, melynek neve keso de bola – tette hozzá.

Szavai szerint karácsony alkalmával rendkívül fontos, hogy kimutassák tiszteletüket az idős családtagok iránt. Ilyenkor kezet csókolnak nekik és saját homlokukra helyezik az idősek kezét. 24-e éjfélén pedig az egész nagy család együtt van, elfogyasztják ételeiket és jól érzik magukat a másik társaságában.

Címkék#séta-dobó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!