Pogonyi Márton

2019.11.14. 07:00

Az internet kihívásai

Napjainkban a fiatalok rendszeresen használják az olyan nagy közösségi oldalakat, mint a Facebook vagy az Instagramm.

Neumann János Gimnázium

A videómegosztó portálok is nagyon népszerűek, gondoljunk csak a Youtube-ra. Ezeken az oldalakon az ismerősök, hírességek megosztásain kívül találkozhatunk különböző trendekkel is, köztük a kihívásokkal.

Ezeknek, az angol szóval challange-eknek az a lényege, hogy a népszerű internetes tartalomgyártók (content creator) csinálnak valami szokatlant, mondjuk leöntik magukat egy vödör hideg vízzel, vagy megesznek egy kanál fahéjat és utána kihívják az ismerőseiket vagy a többi hozzájuk hasonló content creator-t, majd ebből az egészből trend lesz a neten.

Az ilyen kihívásoknak, mint nagyon sok mindennek, van jó és rossz hatása is. Sokszor azok, akik részt vesznek egy ilyen challange-ben fel akarják hívni a figyelmet valamilyen problémára. Erre remek példa az ice bucket challange, magyarul vizes vödör kihívás, amiben több híresség is részt vett és az amiotrófiás laterálszkerózisban, ami az idegbénulás egy végzetes típusában szenvedőkön kívánt segíteni.

De vannak kevésbé értelmes kihívások is. Ilyen volt a tavaly népszerű bird box challange ami a Netflix nagy sikerű filmje alapján jött létre. Ennek a lényege az volt, hogy a résztvevők bekötött szemmel próbáltak meg teljesen normális dolgokat csinálni. Ám sok esetben nagyon rossz következménye lett ennek a játéknak, mivel voltak, akik eltakart szemmel próbáltak autót vezetni és hasonló meggondolatlanságokat művelni, amik nagyon súlyos sérülésekkel jártak. Ráadásul a “kattintás vadászaton” kívül semmi célja nem volt ennek a kihívásnak.

Ám a legextrémebb ilyen challange, a közelmúltból, a kék bálna volt. Ez egy öngyilkos játék, aminek résztvevői 50 napig olyan feladatokat kaptak egy ismeretlen mentortól, amik egyre morbidabbá váltak. Az 50. nap feladata pedig az volt, hogy „Öld meg magad!”. Ez a játék tehető felelőssé 130 fiatal haláláért, aminek nagy része Oroszországban történt, de szerte a világon előfordultak megrettentő esetek.

És talán ez az internet egyik legnagyobb veszélye, hogy az olyan emberek, akik valamilyen problémával küzdenek vagy könnyen befolyásolhatók, gyakran az internetbe menekülnek. Ahelyett, hogy a családjuktól, barátaiktól vagy szakembertől kérnének segítséget. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és arra, hogy milyen tartalmat fogyasztunk az interneten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!