Pogonyi Márton

2019.11.07. 07:00

Húsz év, és az autónk már elektromos lesz

A XXI. Században aktuális téma a környezettudatosság és annak fontossága. Amikor erről beszélünk nemcsak a szelektív hulladék gyűjtéséről és annak újra hasznosításáról van szó, hanem többek között az általunk kibocsátott káros gazokról is.

Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium

Elektromos autó töltése. Egyre több helyen lehetséges Fotó: Shutterstock

Erre nyújthat megoldást a benzines vagy dízelautók elektromosra történő cseréje is. Ez az alternatíva napjainkban egyre elterjedtebb lesz. De mi is pontosan a különbség ezek között az autók és a jól megszokott járműveink között? A legfontosabb eltérés a motorháztető alatt keresendő (pontosabban nem is alatta, mert egy elektromos autó esetében a motor a padlólemez alatt található). Ezekben a járművekben egy akkumulátorok által hajtott motor van. A teljesen elektromos (nem hibrid) autók semmilyen benzinalapú üzemanyagot nem igényelnek, csak és kizárólag elektromos energiát használnak.

Manapság a legtöbb gyártó kínálatában megtalálhatók ilyen járművek. Viszont az áruk elrettentő lehet. Egy belépő kategóriás elektromos autó akár 5,6 millió forintba is kerülhet a használtautó-piacon. De, ha figyelembe vesszük azt, hogy ennyi pénzért egy mai standardnak teljesen megfelelő és korszerű járművet kapunk, nem is rossz ez az ár. (Az érintőképernyős középkonzol vagy az ülésfűtés egy ilyen autónál alapfelszereltség. Illetve nagyon biztonságos is, hiszen a távolságkövető tempomat, vagy a drágább modellek esetén a robotpilóta is be van építve). Szóval azoknak, akik szeretnének lépést tartani a korral és a legfejlettebb technológiájú autót használni a mindennapokban, elgondolkodtató lehet egy ilyen autó megvásárlása. Továbbá megkíméli a tulajdonost a rendszeres benzinkút látogatásától, mivel otthon a helyi elektromos hálózatról egyszerűen feltölthető egy átalakító segítségével. Vagy akár útközben is megállhatunk egy nyilvános töltőállomáson, ahol ingyen feltölthetjük a kocsit. Egy töltéssel annyi energiát vihetünk a járműbe, ami egy napi átlag városi használatra elegendő, ez olyan kétszáz kilométert takar.

Ugyanakkor ez jelenti az autó gyengeségét is, hiszen hosszú távú közlekedésre nem igazán alkalmas. Akár egy Eger–Balaton távolság megtétele is fejfájást okozhat. Hiszen egy ekkora út során előfordulhat, hogy kifogyunk az elektromos áramból és akár az is megeshet, hogy a legközelebbi töltőállomáson rostokolhatunk egy órát várva arra, hogy járművünk újra menetkész legyen. Ez a probléma azonban, a kor és a technológia előrehaladtával egyre kevésbé fog fennállni, hiszen a gyártók folyamatosan fejlesztik és dolgozzák ki a nagyobbnál nagyobb, egyre többet bíró akkumulátorokat.

Elektromos autó töltése. Egyre több helyen lehetséges Fotó: Shutterstock

Kinek éri meg egy ilyen autó? Leginkább azoknak, akik nagyvárosban laknak és rendszeresen autóval járnak munkahelyükre, mindennapi dolgaikat intézni. Illetve azoknak ajánlatos egy ilyen jármű megvásárlása, akik hosszú távra szeretnének tervezni új autójukkal. Hiszen ingyenesen tölthető, mind otthon, mind a nyilvános töltőállomáson, így spórolhat a benzinköltségen. A technológia fejlődését elnézve pedig, tíz-húsz év múlva az emberek nyolcvan százaléka elektromos autókkal fog közlekedni mindennap.

Támogatás

Ennek a fejlődésnek a mérnökök és a tervezők munkáján kívül van egy másik óriási feltétele is, ami nem más, mint az állam hozzáállása az elektromos autózáshoz. Ez szerencsére itthon elég jól halad, az ilyen autót birtoklók rengeteg támogatást kapnak. Az ingyenes töltés mellet díjmentesen parkolhatnak a városok forgalmasabb helyein. Illetve az állam feladata a töltőállomások kiépítése országszerte. Ezek létesítésével könnyebé válik a hosszú távú közlekedés és egy, a hagyományos hajtástól eltérő autó olyanoknak is vonzóvá válhat, akiket eddig a hatótáv tartott vissza. A környezetszennyezés a ma komoly problémája, ami ellen mindenkinek tenni kell! Nemcsak azzal, hogy nem termelünk annyi szemetet, hanem a mindennapos közlekedés környezetbarátibba tételével is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!