Ajlik Zóra

2019.11.14. 07:00

Internetes kihívások – Egy kutató naplója

Ahelyett, hogy a közösségi média befolyásoló erejét valami jóra használnánk egyre őrültebb és őrültebb trendek felé haladunk.

Egri Dobó István Gimnázium

Bottle flip challenge

Fiatalok között meglepő sikert aratott ez a kihívás, minden fél üveg víz megpördült egyszer a levegőben, miközben az eldobójuk reménykedtek benne, hogy a talpára érkezik, és nem dől el. Értelmetlen, de kárt nem okoz és minden szempontból ártalmatlannak találtuk, talán még egy kicsit szórakoztatónak is.

Fahéj kihívás

Mint az internetes kihíváskutató csoport egyik tagja meglepődve tapasztalom, hogy egy ilyen banális cselekedet, mint egy kanál fahéj 60 másodperc alatt történő lenyelése egy kamera előtt, ennyi követőre tehet szert. Ez a második tanulmányozott kihívásunk egyelőre, de meglepően könnyen azonos álláspontra jutottunk a jelenség alapját illetően, amely egy közösség által az egyénre gyakorolt nyomás. Veszélyes, köhögő rohamot és fulladozást okozhat a megtapadt fahéj, rosszabb esetben hányást és a végkimenetel akár halálos is lehet.

Mosókapszula kihívás

Egyszerűen érthetetlen. Egy mosószert tartalmazó kapszula elfogyasztása számos veszélyes tünettel jár és már több halálesetről is tudunk. Enyhe hasfájástól egészen heves hányásig és légzési nehézségekig, a tünetek a kapszula összetételétől függ. Kiemelten veszélyes és legalább annyira értelmetlen, mint macskát tenni a mikrohullámú sütőbe, de már erre is volt példa. A tinédzserekre nehezedő beilleszkedési kényszer rossz irányokat vett és az egyén érdekeinek, azaz életben maradásának figyelembevétele nélkül cselekszenek, a tudatért, hogy valahova tartoznak.

Fire challenge

Gyakorlatilag ez önmaguk felgyújtása, na persze csak miután meglocsolták magukat benzinnel. VESZÉLYES. Következménye lehet másod és akár harmadfokú égési sérülés, rosszabb esetben halál, de persze a tűz tovább is terjedhet, lángra lobbantva nagyobb területeket. Ahelyett, hogy a közösségi média befolyásoló erejét valami jóra használnánk egyre őrültebb és őrültebb trendek felé haladunk. Talán a légy annyira ön és közveszélyes amennyire csak tudsz kihívás a következő? Megjósolhatatlan…

Címkék#séta-dobó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!