Fekete Krisztina Beatrix

2019.11.07. 07:00

Környezettudatosság vagy valami olyasmi

Szokásaink apró változtatásával is sokat tehetünk a bolygó továbbéléséért.

Neumann János Gimnázium

Már a vásárláskor is sokat tesz egy kis odafigyelés Shutterstock-fotó

A nyáron a közösségi médiában meghirdették a műanyagmentes júliust, ami szerintem egy hihetetlenül jó kezdeményezés, de minden hónapot műanyagmentesen kéne megélni, mert veszélyben a Földünk. De mit tehetünk mi, átlagemberek, akik a megszokások rabjai vagyunk?

Az ma már alapdolognak számít, hogy nem folyatjuk feleslegesen a vizet, ha fogat mosunk, takarékoskodunk az árammal is, nem szemetelünk, és a legfontosabb, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot.

Aztán jön a nehéz része a dolognak, ez pedig a vásárlás. Fejben megvan a terv, miszerint csak a legszükségesebb dolgokat vesszük meg, kerüljük a műanyag csomagolást, tudatos vásárlóként viselkedünk. Ez a terv sajnos addig működik, amíg oda nem érünk a bolthoz.

Mivel jutottunk el az üzlethez? Nem hinném, hogy egy hétvégi nagy bevásárláshoz biciklire pattanunk. Ha lehet, törekedjünk a tömegközlekedés használatára, szokjunk rá a kerékpárra, ami nem utolsósorban nekünk is egészségesebb, de kipróbálhatjuk a házhoz rendelést is. Mégiscsak jobb arány, ha egy furgon vagy egy teherautó viszi el az embereknek a megvásárolt termékeket, mint sok ember sok kocsiba ül.

A következő buktató a túlvásárlás, amikor a bolt kitűnő marketingjének és berendezkedésének köszönhetően olyan árucikkek kerülnek bele a kosarunkba, amik nincsenek is rajta a bevásárlólistánkon. Ez egy olyan rossz szokás, amitől meg kell szabadulnunk.

Már a vásárláskor is sokat tesz egy kis odafigyelés Shutterstock-fotó

Műanyag palack, szatyrok, eldobható eszközök, szívószálak, amik az óceánokban landolnak, és szép lassan beterítenek minket. Ezeket mind lehet helyettesíteni. Nem kell a rekeszes ásványvizeket cipelned, elég, ha beszerzel egy újratölthető vizespalackot. Műanyag szívószálak helyett válasszunk metálból készülteket. A fogkefénket is lecserélhetjük fából készültre.

Rendszeresen előfordul, hogy a pénztárnál veszi észre az ember, hogy nem hozott magával szatyrot, így kénytelen műanyag zacskót venni, ami egy hatalmas hiba. Az a biztos, ha van egy vászonszatyor a táskánkban.

Ezekkel az apróbb változtatásokkal nagyon sokat tehetünk a Földünkért, és kell is tennünk, mert ez az egyetlen bolygó, ahol van csoki, ahol élhet a panda, és persze mi, emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!