Szekeres Laura

2019.11.07. 07:00

Mit tehetünk a hétköznapokban?

Mostanában sok helyen hallani a környezetszennyezésről, de sokan tisztában vannak a valós helyzettel? Tesznek ellene vagy csak felháborodottan vitatják a témát? Vagy csak ölbe tett kézzel nézik a lassú pusztulást?

Neumann János Gimnázium

Mi is részt vehetünk környezetünk megóvásában! Gyűjthetnénk szelektíven a hulladékot, próbálhatnánk minél kevesebb szemetet termelni, környezettudatosan vásárolni. Vihetünk magunkkal textilzsákot a gyümölcsök, zöldségeknek és különféle textil-csomagolásokat a többi termékeknek. Gazdálkodhatunk a vízzel, ugyanis a klímaváltozással a globális vízkészletek fenyegetése megnőtt. Az ivóvíz idővel egyre fontosabb lesz. Némi odafigyeléssel sok vizet megspórolhatunk: nem folyatjuk a csapot feleslegesen, fürdés helyett egy rövid tusolás. Vissza vehetünk energiafelhasználásból. Könnyű pazarolni az energiát: égve hagyni a lámpát, felesleges eszközök használata, mint például a légkondi, ha nem tartózkodunk otthon. Odafigyelve ezekre sok energiát megspórolhatunk és talán a számlákon is meglátszódhat. Hasznosítható, újrahasznosítható anyagokat ne a szemétbe dobjuk, gondolkodjunk előtte. Petpalackok helyett használjunk pezsgőspalackokat vagy kulacsot.

A közösségi hálókon is vehetünk példát, hisz' rengetegen élnek környezettudatosan. Nincsenek a háztartásban felesleges eszközök, minimalista konyha. Természetes tisztítószereket és tisztálkodási termékeket használnak a mindennapokban. Rengeteg formában tehetünk a hétköznapjainkban mi is a környezetünkért. Szeressük a Földet ahol élünk, apró de jelentős változások lehetnek a tetteink. Mert vissza kapjuk a pofonokat a Földtől, azért amit teszünk és tettünk vele. Igenis nekünk is tenni kell a környezetünkért.

Otthonunkon kívül is tehetünk ám pár dolgot. Közlekedhetünk gyalogosan vagy tömegközlekedéssel, biciklivel. Lift helyett használjuk a lépcsőt, nem csak az egészségünknek tesz ez jót, de a környezetünknek is. Edzőtermek helyett válasszuk a természetet.

Elvihetjük ezt a fajta életmódot az iskolánkba vagy munkahelyünkre is. Bevinni a barátok, családtagjaink életébe.

Sosem késő végiggondolni, hogy mit tehetünk a környezetünkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!