Fekete Krisztina Beatrix

2019.11.21. 07:00

Ráérsz valamelyik délután? Hát nem igazán

Egy mai tizenévesnek a szabadidő fogalma egyet jelent azzal, amit hazafelé gyalogolva tölt.

Neumann János Gimnázium

Kilátás az óriáskerékből. Ez is lehetőség Beküldött fotó

A múlt héten nagy feszültséget keltett a baráti társaságomban a közös programok hiánya, hogy iskolán kívül nem találkozunk olyan gyakran, mint szeretnénk. Én csak hallgatóként vettem részt ebben a vitában, viszont a fejemben cikáztak a gondolatok, mivel is tölti egy egri középiskolás a délutánjait, milyen lehetőségei vannak a szabadideje eltöltésére városunkban? Gondoltam, utána járok a vitánk okának és végzek egy kis kutatást az ismeretségi körömben.

Kilátás az óriáskerékből. Ez is lehetőség Beküldött fotó

Szomorúan tapasztaltam, hogy egy mai tizenévesnek a szabadidő fogalma egyet jelent azzal az idővel, amit hazafelé gyalogolva, buszon ülve tölt. Hiszen amint hazaért, a következő napra kell készülnie, amit gyakran nem lehet megvalósítani egy-két óra alatt. A sporttal tudnák levezetni a napi stresszt, de erre az Egerben tanuló, de jó pár kilométerre élő fiataloknak esélyük sincs. Esetleg péntek délután vagy a hétvégén van lehetőségük megejteni egy találkozót a barátokkal, amit a városban, a Dobó téren vagy a környékén tudnak megtenni. Be tudnak ülni megenni egy pizzát, válogathatnak a gyorséttermek kínálatából, a felújított köztereken vagy a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben egy jó kávé mellett megbeszélhetik az élet nagy problémáit.

A pláza és a belváros lehetőséget nyújt a vásárlásokra is, ami egy népszerű tevékenység a fiatalok körében. Továbbá több szórakozóhely is található Eger területén, szóval aki az éjszakai életben keresne kikapcsolódást, az sem lehetetlen. Rendelkezésre áll még a szabadidőnk eltöltésére a mozi, ahol mindig megy egy jó film és kapható pattogatott kukorica. Kedvelt tevékenységnek számít a városban való mászkálás, leginkább a vár környékén, illetve kirándulás az Eged-hegyre. Kulturális programokat kínál a fiataloknak a könyvtár és a Kepes intézet, ami szintén egyre népszerűbbnek mondható.

Október eleje óta bővült a paletta, bárki felülhet a harminc méter magas óriáskerékre, amiről meg lehet csodálni Eger belvárosát. Összegezve a felmérés eredményeit, a diákok nagy többsége leterhelt, a tanulás mellett jóval kevesebb idő jut bármiféle szabadidős tevékenységre, főleg, ha valaki még sportolni is szeretne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!