SÉTA

2009.10.22. 14:59

Néha jó, ha tudunk „szlengül”

„A szleng azon jelenségek egyike, melyeket mindenki felismer, de senki nem tud meghatározni”– szól egy szlengkutató megállapítása, és egyet kell értenem vele.

Tuza Dorottya (Szilágyi Erzsébet Gimnázium)

Manapság, ha kimondjuk a „szleng” szót, az emberek többségének a fiatalok által használt kifejezések jutnak eszébe, amelyeket többek között az interneten használnak, használok én is. A szleng mindig is létezett, hiszen minden társadalmi csoportnak van egy sajátos nyelvezete. Én nem látok ebben akkora problémát, ám az elmúlt hetekben több kritikát is olvastam a tinédzser zsargonról. Ezeken elcsodálkoztam, kicsit talán meg is döbbentem, hiszen annak, hogy rövidítéseket, esetleg más kifejezéseket használunk például az MSN beszélgetéseinkben, fórumokon, szókincsünk nem látja kárát. Beszédünk minősége nem romlik azáltal, hogy nem írunk teljes, a helyesírás szabályainak megfelelő mondatokat, amikor az interneten keresztül társalgunk.

Ilyen alkalmakkor a mondanivalónk gyors közlése a cél, a folyamatos, megszakítás nélküli beszélgetésen van a hangsúly. Talán ebben a helyzetben elnézhető, ha nem kifogástalan a helyesírás, illetve ha „szlengül” beszélünk. Ezeket összevetve nem igazán értem, miért zavarja az emberek egy részét, hiszen sem nekik, sem pedig nekünk nem származik ebből hátrányunk.
Azzal viszont én is egyetértek, hogy a túlzásba vitt szleng fülsértő, sőt idegesítő is lehet. Aki mindenféle, oda nem illő kifejezést használ vagánykodás céljából, nem örvend nagyobb népszerűségnek, sőt nevetségessé válhat.

Végezetül, bízom benne, hogy az emberek többsége jobb véleménnyel van a diákszlengről, mint a fentebb említett cikkek írói. Véleményemmel persze nem kötelező egyetérteni, azt javaslom, vitatkozzunk a témáról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!