SÉTA

2010.03.25. 13:05

Az élő legenda történeteinek feneketlen kútja

Kányádi Sándor az egyik legmeghatározóbb külhoni kortárs költőnk, aki a múlt héten Egerbe látogatott. A Fénylő Parnasszus irodalmi előadások keretében tartott egy egész estés író-olvasó találkozót.

Csáki Zoltán (Szilágyi Erzsébet Gimnázium)

A most 81 éves költő hihetetlen szellemi frissességről, öniróniáról, határtalan élettapasztalatról adott számot a székely ember komolyságával. Nem mindennap látunk egy élő legendát, egy költőt, akinek már az óvodás gyerekek is a mondókáit szavalják, és mégis, az aggastyánok számára is tud újat mutatni. Ahogy ő fogalmazott: nem akar az ember talpa alá, sem a feje fölé beszélni, csupán, ahogy illik, a szeme közé, hogy amit mond, azt meg is értse.

Kányádi Sándor, a hihetetlen formaművész játékos nyelvezetével vagy összetett szimbólumokon keresztül, de mindig a magyar nyelv ügyét vitte előre. Előadásán rendkívül közvetlenül mesélt életéről, gondolatairól, érzéseiről. A székely életérzésről, az erdélyi emberekről és az ottani mentalitásról, valamint a kisebségi létről.

Nem tudom, hányan tudták róla, hogy színésznek tanult, s hogy ő volt talán az egyetlen, aki önként, és nem eltanácsolásra hagyta el Thália papjait. Hogy ő vívta ki az erdélyi magyar művészeknek és egyáltalán a művészeknek a lehetőséget, hogy a ''70-es években eljuthassanak Nyugatra. S azt, hogy a román titkosrendőrség 16 kilogrammnyi jelentést halmozott fel róla.

Kányádi Egerben számtalan őt segítő emberről emlékezett meg, anekdotái szellemesek voltak, s szerfelett egyediek, mintha egy feneketlen kút mélyéről merné azokat a szegény ember legkisebb fia. Mondanivalójába beleszőtte verseinek egy részét, és személyesen elénk tárta, hogyan is kell azokat előadni. Egy igazi polihisztor a művészetek területén, s közvetlensége, mint egy nagyszülőé, akárcsak egy nagy mesemondó, s az ember azt kívánja: a történet soha ne érjen véget!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!