SÉTA

2012.12.13. 18:03

Diákok készítik a kétszáz palack magyar-osztrák barátság bort

Nagy lendülettel vágtunk neki a 2012-2013-as tanévnek, amely néhány tanuló számára már augusztus elején elkezdődött. Ám mindez most senkinek nem okozott problémát, sőt... Négy diák nagy lelkesedéssel látogatta az angolórákat, a szakács- és pincérfoglalkozásokat.

Oláh Nikoletta 11.E , Jánoska Erika 12.B Máltai szeretetszolgálat Károly Róbert KSZI


A nagy buzgóság titka, hogy mindannyian Finnországba indultak augusztus közepén egy négyhetes szakmai gyakorlatra a Leonardo da Vinci-program keretében. E külföldi szakmai gyakorlatnak iskolánkban sok éves hagyománya van, s a vendéglátós diákok esztendőről esztendőre alig várják, hogy tapasztalatszerzésre indulhassanak Európa különféle országaiba. Nem véletlenül, hiszen a Leonardo-program egyfajta minőséget is jelent.

A Tempus Közalapítványtól elnyert pénz pedig öt évre biztosítja a szükséges forrást. Ennek köszönhetően aztán évente harminc tanuló ismerheti meg az európai gasztronómiát, a munka világát, nem utolsó sorban más országok kultúráját, hogy az európai szemléletmódról már ne is beszéljünk.
Az idei tanév szeptemberében és októberében – a négy, Finnországba induló szerencsés diák után – újabb húsz tanuló készült izgatottan a németországi Überlingenbe, a lengyelországi Krakkóba és az olaszországi Rietibe, hogy aztán valamennyien rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodva térjenek haza. Kóstoltak soha nem látott alapanyagokat, gyümölcsöket, bogyókat, hal- és rákféleségeket, megismertek újfajta eszközöket, megtapasztalták, hogy külföldön a magyar nyelv – bármennyire is büszkék vagyunk rá – nem segít a létfenntartásban, ezért tehát elő kellett húzniuk képzeletbeli úti tarisznyájukból az angol, a német és az olasz kommunikációs eszközöket.

Szeptemberben egy új, kétéves, kétoldalú iskola partnerségi Comenius-pályázat részeseivé is váltunk. Egy osztrák iskolával ugyanis izgalmas, a szakmai profilunkhoz illeszkedő témát dolgozunk fel – borkészítés a Mátraalján, sörkészítés a Mühlviertel vidéken –, amelynek végterméke kétszáz palack „barátság bor” és „barátság sör” lesz.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Közös szüreten ismerkedtek egymás kultúrájával a diákok Gyöngyösön.
[/caption]
A teljes folyamatot a két intézmény borász-vendéglátós diákjai kísérik végig. Huszonkilenc osztrák tanulót és három kísérő tanárukat láttuk vendégül tíz napra, hogy együtt szüreteljünk és ismerjük meg a borkészítés folyamatát, hogy megtanuljuk, majd alkalmazzuk a borcímkére vonatkozó előírásokat.
Végül megszületett a német és magyar nyelven is jól hangzó, országainkhoz kapcsolódó név, ami aztán a palackokra kerül. A sok munka mellett természetesen kulturális és sport rendezvényeken is részt vettek a tanulók. Volt éneklős-gitározós nyársalás a Sóház téren, városi szüreti futóverseny, iskolai gólyaavató vidám, bohókás feladatokkal, Adrenalin-park az oda vezető, több mint száz lépcső leküzdése után, budapesti és egri kirándulás, és így tovább.

Élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtunk a mozgalmas két hét során. Jövőre Ausztriában a sörkészítés rejtelmeivel ismerkedünk meg, a
„leonardósok” pedig a spanyolországi Zaragozába és az olaszországi Cesenaticóba készülnek. Nyolc tanuló ismerkedik az olasz és spanyol nyelvvel, a helyi szokásokkal. Egyelőre még itthon készülnek, de tavasszal várja őket is az igazi kihívás: helyt állni szakmailag és emberileg, képviselni országukat, iskolájukat egy idegen országban.

A Leonardo-programba kilenc éve kapcsolódtak be

Az elmúlt, csaknem tíz esztendőben a gyöngyösi „Máltai Keri” több Leonardo-projektben is sikeresen dolgozott. Így 2003-ban az olasz konyhával ismerkedhetett tíz diák, 2004-ben és 2005-ben pedig egy nemzetközi gasztronómia kalandozás keretében a halételek fogyasztási szokásait vizsgálhatták.
Ennek során finn, francia, olasz és lengyel partnerekkel dolgoztak együtt, csakúgy, mint 2006-ban, a régiós konyhákat vizsgáló programban. 2007-ben és 2008-ban ugyancsak több tucat diák vett részt a közös munkában. Akkor lengyel, olasz és osztrák partneriskolákkal együtt tevékenykedtek.

Címkék#gyöngyös
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!