SÉTA

2015.03.01. 16:04

A telet immár elűzzük, és a tavaszt köszöntjük!

Kiszebábot égettek a minap az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskolájában.

Farkas Eszter, palettaonline

A néphagyomány szerint e momentum a tél, a rossz szokások és a betegség elűzésére szolgál. A programot tavaszköszöntő versek is színesítették.
Kereplőkkel, csörgődobbal, edényfedőkkel, fakanállal és fazekakkal csörömpölve kivonultak a gyakorlóiskola növendékei az udvarra, hogy hangoskodásukkal, zajongásukkal elűzzék a telet, a hideg időt. A gyerekek elégettek egy menyecskeruhába öltözött szalmabábut és egy borítékot is, melybe a tanulók félelmeit gyűjtötték össze.


A bátrabbak a felügyelő pedagógus kérdésére elárulták, hogy mit írtak a papírra. Mint kiderült: a legtöbben a szellemektől, a sötéttől, a pókoktól és a fogorvostól félnek. A szalmabábut a hagyomány szerint annak a lánynak a ruhájába öltöztetik, aki az előző esztendőben férjhez ment. A báb égetése a tél, a betegségek és a böjt elűzését szimbolizálja.
– Maga a kisze szó egy savanyú levesfélét jelent, ami böjti eledel. A kiszebábot régebben virágvasárnap égették el – mondta el a palettaonline kérdésére Munkácsiné Rózsahegyi Éva, a gyakorlóiskola egyik oktatója.
A gyakorlóiskola téltemető rendezvényét versek zárták, amit az osztályok közösen kántálva adtak elő. Bízunk benne, hogy valóban sikerült elűzni a telet és lassan elkezdődik a tavasz.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Hozzák a kiszebábot FOTÓ: palettaonline
[/caption]

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!