SÉTA

2015.04.25. 15:50

Az ökoiskolák az élet fenntartását segítik elő

Az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola Öko Hetén számos programmal készültek annak érdekében, hogy népszerűsítsék a környezettudatosságot a diákok körében.

Juhász Henrietta

Öko Hetet és Ökoiskolai Nyílt Napot szervezett – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet országos roadshowjának első állomásaként – a 2014-ben Örökös Ökoiskolai címmel jutalmazott Eszterházy Károly Gyakorlóiskola. A Nyílt Nap megnyitóján a műsorokat követően Benno Stauffer, a Svájci Államszövetség Budapesti Nagykövetségének konzulja köszöntötte a megjelenteket az Agria Tiszk rendezvénytermében. Az első alkalommal Egerben járó konzul elárulta: nagyon fontosnak tartja az ökoiskolák szerepét, mert kezükben van a jövő fenntartása az „iparosodott világban”. Köszöntőt mondott Martonné Adler Ildikó alpolgármester és dr. Liptai Kálmán, a főiskola rektora is.


– Szemünk láttára cseperednek fel az igazi „15 éves tervek”, fontos, hogy szép és élhető környezetet teremthessünk a diákoknak – mondta a rektor. Könczey Réka, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársa, valamint Sándor József, a gyakorlóiskola igazgatója is köszöntötte a vendégeket. A „Víz a művészetekben” című pályázat eredményhirdetésén fotó-, képzőművészet- és filmkategóriában is díjazták az ifjú művészeket, akik alkotásaikkal az éltető víz fontosságát hangsúlyozták.
A délutáni programot végigkísérte a „civil korzó”, melyen a helyi és környékbeli civil szervezetek ökotudatos és játékos foglalkozásokra várták a fiatalokat. Az iskola udvarán elhelyezett sátrak alatt az egri iskolák diákjai biológiai és fizikai kísérleteket próbálhattak ki, megismerkedhettek a gyógynövényeinkkel, a természetben élő madarakkal és bizonyíthatták környezettudatosságukat is.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Ökotudatos foglalkozások. Számos civilszervezet készült környezettudatosságra nevelő programokkal az nyílt napra... Fotó: Berán Dániel
[/caption]


A gyakorlóiskola területén a vezetők új fát is elültettek, amely árnyékot nyújthat a jövő nemzedékének. Nem csak a diákoknak készültek programokkal, a pódiumbeszélgetésen Mezei Sándorné, a gyakorlóiskola pedagógusa az ökoiskolához vezető útról mesélt, de előadást tartottak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Zöld Akció Egyesület szakemberei is. A kerekasztal-beszélgetésen a diákok is bizonyíthatták, mennyire „zöldek”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!